Új európai etanolipari szövetség alakult

November elején új európai szervezetet hoztak létre az etanolipar szereplői a két legnagyobb érdekvédelmi szövetség, az eBIO és az UEPA egyesítésével. A Magyar Bioetanol Szövetség, amely eddig az eBio keretében tevékenykedett, mostantól az új szövetség, az ePURE tagjaként segíti a hazai etanolszektor fejlődését – derül ki a szervezet közleményéből.

Új szövetséget hoztak létre az európai etanoltermelők, miután november elején egyesült két legnagyobb szakmai szervezetük, az eBIO (European Bioethanol Fuel Associaon) és az UEPA (European Union of Ethanol Producers). Így született meg az ePURE (European Producers Union of Renewable Ethanol), amely szeretné elősegíteni a megújuló etanolipar érdekképviseletét és mérvadó elemzéseket és tanulmányokat szolgáltatni a szövetség tagjainak, az európai intézményeknek, a stratégiai partnereknek és a médiának.
Az egyesülési ünnepségen Pierre-Christophe Duprat, az ePURE elnöke és a Syral vezérigazgatója büszkeségének adott hangot, hogy sikerült a két nagy szervezetet összehozni, és kijelentette, hogy a tagok rövid időn belül érzékelni fogják a nagyobb, erősebb, hatékonyabb szervezett adta előnyöket. „Az egyesült szervezet az európai etanolipari termelés és kapacitás több mint 80 %-át tömöríti” - nyilatkozta Rob Vierhout, az ePURE főtitkára, aki arra is emlékeztetett, hogy a nagyobb és erősebb szövetség hatékonyabb érdekvédelmi munkára képes akár Brüsszelben, akár a tagállamokban.
A Magyar Bioetanol Szövetséget, amely hazánk bioetanol iparágának szereplőit és érintettjeit fogja össze, 2007-ben hozták létre vezető ipari és mezőgazdasági szereplők azzal a céllal, hogy közös célok mentén egyesült erővel elérjék a magyarországi bioetanol-gyártás és felhasználás nemzetgazdasági szinten történő kezelését. Az MBSZ eddig az eBio keretében tevékenykedett, mostantól pedig az ePURE tagjaként segíti a hazai etanolszektor fejlődését.

A Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) hazánk bioetanol iparágának szereplőit és érintettjeit összefogó szervezet. A szövetséget 2007-ben vezető ipari és mezőgazdasági szereplők hozták létre azzal a céllal, hogy közös célok mentén egyesült erővel elérjék a magyarországi bioetanol-gyártás és felhasználás nemzetgazdasági szinten történő kezelését. Az MBSZ napjainkban több mint 50 hazai és külföldi nagyvállalatot, intézményt, termelő, és szolgáltató szervezetet tömörít, akik közösen lépnek fel a zöld üzemanyag elterjedésének érdekében. A Magyar Bioetanol Szövetség az ePURE (European Producers Union of Renewable Ethanol) tagja.

Forrás: Hulladéksorscimkék: bioetanol