A Vatikánban a legtöbb az egy lakosra jutó napelemes áramtermelő kapacitás

A pápai miniállamban két évvel ezelőtt telepítettek napenergiát hasznosító berendezéseket, ez alkalomból könyv jelent meg A napenergia és a Vatikán címmel.

Az Osservatore Romano című vatikáni lap információi szerint az egyházi államban 200 wattnyi napelemes (névleges) teljesítmény jut egy főre. Az alig több mint 800 lakosú Vatikán Németországot hagyja maga mögött, ahol egy főre 80 watt teljesítményű napelem jut. A napelemes rendszerrel az egyházi állam 89,84 tonna kőolajat tudott eddig megspórolni.

A Vatikán a cancúni konferencia idejére időzítette a A napenergia és a Vatikán című könyv megjelentetését, amelyben részletesen ismertetik a napenergiával működő hűtési rendszer és a napelemes áramtermelő rendszer két évvel ezelőtti telepítésének okait, körülményeit és eredményeit.

Az olasz sajtó XVI. Benedek pápát máris zöld pápaként emlegeti a környezetvédelem érdekében tett intézkedései miatt. A hónap elején a Vatikán dolgozói már azt is fontolóra vették, hogy elektromos autóval helyettesítik a híres pápamobilt

 

Forrás: Zöldtechcimkék: