2010. összegzése és 2011 -re előrejelzés

2010-ben ismét jelentősen tudott növekedni a világ napelemes piaca. De mielőtt ránéznénk az összegzésre a jövő évi előrejelzésekre, mindig érdekes visszanézni, hogy mit jósoltak tavaly a piackutató cégek, és mennyire tudtak pontosan becsülni.

Tavaly ilyenkor a Solarbuzz-t idéztük, és ők 7-8 GW összes telepített kapacitást prognosztizáltak 2010-re (összehasonlításul: 6,37 GW volt 2009-ben). Az iSupply 2009. végi előrejelzése hasonlóan moderált növekedést jósolt. Az európai napelemes szövetség, az EPIA már kicsit nagyobb számokat tippelt, mérsékelt növekedésben 8,2 GW-ot, jó támogatási környezetben 12,7 GW közötti összes installált kapacitás becsült - igaz, ezt már 2010. áprilisában, azaz az első negyedévi adatok ismeretében.

Aztán már a nyár folyamán látszott, hogy a valóság messze meg fogja haladni ezeket a számokat. Júniusban a Solarbuzz 15GW-ra módosította előlejelzését, amit most év végén 16,3 GW-ra javítottak. Azaz a tavalyi évhez képest 155%-kal nőtt a világon telepített napelemek összteljesítménye.

Az óriási növekedésnek több oka is volt: 

  1. 2010-ben a világgazdaság kezdett újra magához térni a válság után, fejlettebb piacokon a bankok újra finanszírozni kezdték a biztos és kiszámítható befektetésnek számító napelemes erőműveket - főként Németországban, ahol ebben van is gyakorlatuk.
  2. 2009-ben nem tudták értékesíteni az összes legyártott napelemet, így év elején a gyártók nagy része jelentősen csökkentette árait, ami a fix visszavásárlási árak mellett lakossági szinten is vonzó befektetés lett Európa nagy részén (persze itt nem a magyar piacról beszélünk, az alig mérhető).
  3. a kínai gyártók tovább tudtak erősödni, már a világpiac 2/3-át ők adják, és ők jellemzően alacsonyabb áraikkal egyre több helyen tudják értékesíteni napelemeiket, új piacok nyíltak Ázsiában és Amerikában.
  4. némelyik ország (pl. csehek) késve reagáltak a napelemek árcsökkenésére (ami nagyon nagy hiba volt - bővebben köv. bejegyzésben), és magasan hagyott visszavásárlási árak más országokból is jelentős befektetéseket vonzottak be.

A világ napelemes piacának nagy része Európa volt, és ez az előrejelzések szerint 2011-re is így marad. Azonban minden előrejelzés megemlíti, hogy egyre fontosabbá válnak majd más földrészek is: míg Európa alig nő jövőre, Ázsia és Amerika az ideihez hasonló növekedést mutathat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idei növekedést mindenesetre nem valószínű, hogy sikerül megismételni: az IMS research 19 GW-ra, az iSupply 19,3 GW-ra, a Solarbuzz 20,3 GW-ra becsli a teljes világpiacon eladott napelemek mennyiségét 2011-re. A legnagyobb növekedést a napelemes erőművek területén várják az elemzők, itt akár 100% feletti is lehet a bővülés.

Az előrejelzések alapján tehát moderált, de stabil növekedés várható. A napelemes piac még fiatal piacnak számít, gyorsan változik a helyzet, ráadásul a támogatási rendszerek ezt még inkább befolyásohatják - ezért is nehéz az előrejelzés. Mindenesetre feltűnő, hogy nagyjából 5 éve, mióta követem az előrejelzéseket, mindig alábecsülték (még 2009-re is), hogy mennyivel tud még növekedni a piac. Jövőre meglátjuk, hogy az idei becslések mennyire voltak pontosak.

Forrás: Napelemek blog



cimkék: napenergia