1000 milliárd forint jöhet még idén

Fel kell gyorsítani a pályázati pénzek kifizetését annak érdekében, hogy a magyar kormány elvárásaként megfogalmazott 95 százalékos felhasználás teljesüljön a 2013-ban záródó költségvetési ciklus végéig. Több mint 5 000 milliárd forint vár arra, hogy magyar projektre lehívják. Ez csak úgy sikerülhet, ha a pályázók szakszerűen valósítják meg a terveiket. Idén még körülbelül 1000 milliárd forint meghirdetését ígéri az NFÜ.

Célegyenesben vagyunk, de nyerni és veszíteni innen éppúgy lehetséges, mutatott rá Petykó Zoltán, az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke. A 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós keretösszeg 8209 milliárd forintot tesz ki a mostani árfolyammal számolva, ebből a szerződésekkel lekötött összeg 5373 milliárd forint, a kifizetések összege eddig 2546 milliárd forint. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2006-os alapítása óta 27 000 projekt valósult meg országszerte.
– A gazdasági növekedés minél gyorsabb beindításának feltétele, hogy 2013-ig Magyarország minél nagyobb arányban lehívja a rendelkezésére álló uniós forrásokat – hangsúlyozta Petykó Zoltán, aki szerint bár nemzetközi összehasonlításban sem állunk rosszul, sok még a szervezet és a projektgazdák előtt álló feladat.

Az elnök elmondta: A források kifizetésének felgyorsítására az NFÜ számos szabályozói változtatást javasolt és saját tevékenységét is ennek megfelelően alakította át. A siker kulcsa elsősorban a projektgazdák kezében van, akiknek még három és fél év áll a rendelkezésükre, hogy megvalósítsák terveiket. Az összesen 8200 milliárd forintos támogatás minél eredményesebb lehívása érdekében a közigazgatási intézményrendszernek is növelnie kell a hatékonyságát. Az NFÜ a saját tevékenységének középpontjába is a kifizetések felgyorsítását és a megakadt pályázatok kezelését tette annak érdekében, hogy 2015 végére – az uniós szabályozás szerint két évvel a ciklus vége utánig van lehetőség a támogatások kiosztására – a 8200 milliárd forintos támogatási összeg legalább 95 százalékát sikeres projektek megvalósítására felhasználja Magyarország.

A cikk folytatása a Piac&Profit oldalán olvasható.



cimkék: