Brüsszel döntése nem lesz hatással a gazdaságra és a pályázatokra

Jelzésértékű, hogy csak a GDP fél százalékára rúgó összeget fagyasztana be az Európai Bizottság - nyilatkozta a Mapi Magyar Fejlesztési Iroda vezérigazgatója az InfoRádióban . Esőssy Zsombor szerint a Magyarország számára felhasználható 2800 milliárd forintból még 700 milliárdra nem érkezett pályázat, illetve nincs döntés, így a számításuk szerint 142 milliárd forintos elvi zárolás nincs hatással a pályázatokra és a gazdaságra sem.

Akkor fájna a magyar gazdaságnak a támogatások feltételes zárolása, ha a kohéziós alapból felajánlott pénzt teljes egészében le lehetne hívni. Ha nem tudnák ezeket felhasználni, akkor az uniós döntéssel nem is vesztett sokat az ország - mondta az InfoRádiónak a Mapi Nagyar Fejlesztési Iroda vezérigazgatója.

Esőssy Zsombor kiemelte: a teljes kohéziós alap 2800 milliárd forint, ebből már 2100 milliárdot megítéltek a projektgazdáknak. A fennmaradó 700 milliárdból 142 milliárdot zárol feltételesen Brüsszel 2013 januárjától, ha a magyar kormány nem teljesíti az elvárásokat.

A cikk folytatása elolvasható a Portfolio.hu oldalon.cimkék: