Hatvanmilliárd forint EU-s támogatás sorsa kétséges

Elképzelhető, hogy több tíz milliárd forint uniós forrás hazai átcsoportosításához nem járul hozzá az Európai Bizottság – értesült lapunk.

A brüsszeli testület elvileg hamarosan közli döntését arról, miként hagyja jóvá a kormány december 9-én benyújtott kérelmét az ügyben. Ilyen eljárásokban Brüsszel általában fél év alatt döntést szokott hozni, ez a határidő a napokban jár le. A kormány az uniós források lehívásának gyorsítása érdekében kezdeményezett kérelmében eredetileg arra kérte Brüsszel áldását, hogy a 2007–2013 közötti uniós költségvetési időszakban 163 milliárd forintot csoportosíthasson át a zömében hosszú átfutási idejű közlekedésfejlesztési nagyprojekteket gondozó operatív programból (KÖZOP) a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) energiahatékonysági, illetve a megújuló energiafelhasználás növelését célzó kiírásaira, amelyek a nagy érdeklődés miatt mára forráshiányossá váltak.

Értesülésünk szerint a két fél közötti tárgyalások legutóbbi állása szerint az Európai Bizottság csak részben ért egyet a kormány kérelmével. Eszerint a KÖZOP-ból KEOP-ba tervezett átcsoportosítást a kért 163 helyett mintegy 100 milliárd forint értékben támogatja. A különbséget az okozza, hogy információink szerint Brüsszel nem járul ahhoz hozzá, hogy mintegy 60 milliárdot vegyenek el a KÖZOP vasútfejlesztési célokra elkülönített keretéből.

A cikk folytatása elolvasható a VG.hu oldalán.cimkék: