Évente új rekordokat dönt a megújuló energia szektor – a biztosítóknak is érdemes résen lenniük!

A megújuló energia ipar gyors felfutása, a napenergia- és szélenergia parkokat létesítő vállalkozások számának növekedése a biztosítók számára is piacot teremt.

Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) adatai szerint tavaly 11%-kal nőtt szélerőművek száma Európában, egyedül az Egyesült Királyságban becslések szerint pedig további 5000 szélerőmű létesítése iránti kérelem áll feldolgozás alatt.

A szélerőművek tőkeköltsége csökkenésének, valamint a brit kormány betáplálási ártámogatásának – amely pénzügyi ösztönözőt teremt a vállalkozások számára megújuló energia termelésére, és várhatóan szeptemberben kerül felülvizsgálatra – köszönhetően jelentősen megugrott a kérelmek száma, különösen a mezőgazdasági szektorban, amely igyekszik hagyományos tevékenységei mellett a megújuló energia szektorban is megvetni lábát.

Az Axa Csoporthoz tartozó brit biztosítási tanácsadó cég, a Bluefin nemrégiben létrehozott egy speciális szakértői csapatot a megújuló energia projektek biztosítására. A társaság szolgáltatásai iránt több mint tízszeresére nőtt az érdeklődés, ennek ellenére még mindig aggasztónak találják az olyan vállalkozások számát, amelyek nem rendelkeznek megfelelő biztosítási fedezettel.

A szakértői csapat vezetője szerint sokan nincsenek tisztában a szélerőmű parkok létrehozásával járó kockázatokkal, sem azok biztosíthatóságával. Általában a gyártó, illetve a kivitelező gondoskodik egy alap szintű biztosítási fedezetről, azonban ezek általában csak maga a szélturbina meghibásodására nyújtanak fedezetet, az egyéb potenciális kockázatokra, így például az elhúzódó üzembe állítással járó károkra nem terjednek ki, holott egy szélerőmű park esetén az elmaradt bevételek, vagy a kieső profit akár több százezer fontra is rúghat.

A kockázatok már ott kezdődnek, hogy a szélturbina, vagy az egyéb kiegészítő berendezések a gyártótól az üzembe állítási helyükre kerülnek. Ha ekkor bármi megsérül, akár hat hónapot is igénybe vehet a sérült elem cseréje, amely jelentős bevételkiesést eredményezhet.

Habár az induló költségek meglehetősen magasak – egy 500 megawattos turbina körülbelül 1,2 millió fontba kerül – megfelelő körülmények között akár évi 350-400 ezer fontnyi bevételt is generálhat, amely különösen vonzó üzleti kilátást jelent, főként a mezőgazdasági termelőknek, akik már amúgy is rendelkeznek földterülettel.

Egy szélerőmű felállítása többféle biztosítás megkötését teszi szükségessé, a folyamat legkülönfélébb szakaszaiban, kezdve a szállításkor jelentkező károkra kiterjedő biztosítástól, a késleltetett indítás kockázatának fedezéséig, valamint a kivitelezéskor az ingatlanokban, utakban, kábelezéskor jelentkező károkra vonatkozó biztosításokig. Végül, ha a szélturbina a helyén van, az üzemeltetőnek szüksége van a működési kockázatok fedezetére, a leállástól, a gépek meghibásodásán át, a kieső bevételekig és a környezetszennyezésig.

Szintén elengedhetetlen az ilyen létesítmények üzemeltetői számára a felelősségbiztosítás, még akkor is, ha a szélerőmű üzemeltetőjének felelősségi kockázata összességében mérsékeltnek tekinthető.

A cikk folytatása elolvasható a Biztosítási Szemle oldalán.cimkék: