1 milliárd euró a német kormánytól elektromos autók fejlesztésére

A jövő héten dönthet a német kormány arról, mekkora támogatást nyújtanak a német autógyártóknak elektromos autók fejlesztésére. A tervvel kapcsolatban több kritika is elhangzott, a tervet ellenzők szerint a kutatási és fejlesztési költségeket nem az adófizetőknek, hanem az autógyártóknak kellene állniuk, írja a német Die Welt.

A német kormány tervei szerint 2020-ig 1 millió elektromos autónak kellene futnia a német utakon. Ennek a célnak az elérésére az autógyártók, a különböző szakmai szervezetek és tudósok egy három lépcsőből álló konkrét tervet fogalmaztak meg, amely a következő évekre lebontva tartalmazza az állami támogatások szintjét, a célok eléréséhez szükséges fejlesztési lépéseket és az elektromos autó értékesítési számokat.

A Welt Online információi alapján a német kormány 1 milliárd eurós támogatást nyújtana elektromos autók fejlesztésére, ennek nagy részét az alapkutatásokra fordítanák. Ezen felül az elektromos autók vásárlói is jól járnának, többek között adókedvezményben részesülnének, azonban nem pénzbeli előnyökhöz is juthatnak, például speciális parkolóhelyek formájában.

A kormány által nyújtott támogatási csomaggal az autógyártók 2012-2013-ban nagy lépést tehetnének a sorozatgyártásra érett elektromos autók gyártásának irányába. A becslések alapján állami segítség nélkül a tervezett 1 millió helyett csupán 450 ezer elektromos autót adnának el Németországban.

A tervet kritizálók között találjuk a Greenpeace-t is. Véleményük szerint mindegy, hogy fél millióval több vagy kevesebb elektromos autó fut a német utakon, mivel a mintegy 41 milliós német személyautó-állomány az ország CO2-kibocsátásának csupán 14 százalékáért felelős, ezért az elektromos autók fejlesztéséhez nyújtott állami támogatások nem segítenek a klímacélok elérésében.

Forrás: Portfolio.hucimkék: bioüzemanyag