Jó példák

10 év alatt 27 milliárd forintnyi környezeti megtakarítás
2012-10-25
A KÖVET Egyesület a környezeti megtakarításokat díjazta a 10., jubileumi Ablakon Bedobott Pénz Program keretében. Az elmúlt tíz év során 84 szervezet 434 beruházását és beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, melyek összesen 27,47 milliárdnyi megtakarítást hoztak a vállalatoknak. Dr. Debreczeny István kapta az idei Winter-életműdíjat.
Részletek
Élre tör az IKEA: a "lapraszerelt" szélerőműveké a jövő?
2012-07-19
Az országok támogatóképessége már kimerülőben van, így most a társasági szférán a sor, hogy továbblendítse a megújuló energiaforrások szekerét. Az első fecskék már megérkeztek, a dán LEGO nemrég Németország egyik legnagyobb épülő tengeri szélfarmjába vásárolta be magát, míg a svéd IKEA az idei év eddigi legnagyobb szárazföldi szélprojektjét jelentette be Európában. Habár lapraszerelt szélerőműveket még várhatóan jó ideig nem kínál majd a svéd bútoróriás, példamutatása számos más társaságot tisztább energiabeszerzésre ösztönözhet.
Részletek
Kihirdették a Go Green in the City döntőseit
2012-05-30
A Schneider Electric kihirdette azt a 25 csapatot, amely továbbjutott a Go Green in the City 2012 nemzetközi verseny harmadik, egyben utolsó fordulójába - tudósít a cég közleménye.
Részletek
Biogázzal fűtenek a kaposvári fürdőben
2012-05-30
Magyarországon elsőként használ biogázt fűtésre a kaposvári fürdő, miután egy 1150 méter hosszú biogáz vezetékkel összekötötték a fürdőt és a cukorgyár biogáz-üzemét. A 106 millió forintos beruházás két éven belül megtérül, mivel a fürdő gázszámlája évente 60 millió forinttal lesz alacsonyabb.
Részletek
Energiatudatos épületek tervezőit díjazta a Magyar Energia Hivatal
2012-05-03
Kortárs építészeti eszközökkel, de hagyománytisztelő módon újított fel egy régi épületet, amelynek negyedére csökkentette az energiaigényét Kazinczy Gyöngyvér, építész, ezzel kiérdemelte a Magyar Energia Hivatal 1 millió forinttal járó Építészeti- Épületenergetikai Nagydíját. A hazai energiapiac szakértője idén alapította a díjat, mellyel a példamutató tervezői gondolkodást díjazza.
Részletek
Nyíregyháza lett a Föld órájának magyarországi fővárosa
2012-04-04
Globálisan és Magyarországon is rekordrészvétellel zárult a Föld órája mozgalom 2012. évi rendezvénysorozata: a világ 150 országából 6494 város, hazánkból 93 település csatlakozott a nemzetközi szervezetek, élükön a Természetvédelmi Világszövetség (WWF) felhívásához, és kapcsolta ki egy órára az elektromos berendezéseket. Nyíregyháza nyerte a Föld órája fővárosa címet, ahonnan a magyarországi regisztráltak közel harmada csatlakozott a kezdeményezéshez.
Részletek
ÖkoKörök: a környezetbarát és gazdaságos háztartások kulcsa
2012-03-21
Kétszáznyolcvan háztartás, környezetkímélőbb életmód és jobb társadalmi közérzet. Ez az ÖkoKörök eddig eredménye. A program tavasszal újabb lendületet vesz országos szinten is. ÖkoKörök indulnak Egerben, Esztergomban, Kecskeméten, Szegeden és Tatabányán.
Részletek
Gyutai Csaba: ’Magyarország zöld szívének központja Zalaegerszeg’
2012-03-14
Zalaegerszeg önkormányzata a környezettudatos városműködtetés megvalósítása érdekében ökováros programot hirdetett, melynek részeként a településen biometánt előállító biogáz-üzem létesült. A Rádió Orient műsorában Gyutai Csaba elmondta, a jövőben az újrahasznosítást jobban előtérbe helyeznék, emellett külső energiát nem használó, passzív házakból álló lakóparkot építenének ki. A polgármester hozzátette, a tervek között szerepel városi geotermális közműrendszer és napelempark kialakítása is.
Részletek
Átadták az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjakat az Energiatakarékossági Világnapon
2012-03-07
Március 6-án, a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából ismerhettük meg az ország első energiatudatos vállalatait az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóján.
Részletek
Hulladékpapírból környezetkímélő virágtartó
2012-03-07
Hulladékpapírból környezetkímélő virágtartó edényt gyárt egy győri családi vállalkozás Bőnyben. Azért fogtak a kezdeményezéshez, mert úgy gondolják, hogy a biotermék helyettesíthetné a műanyag “cserepeket”, amelyeket Magyarországon milliószámra dobnak a szemétbe, jelentősen terhelve a környezetet - mondta Sragner László cégtulajdonos az MTI-nek.
Részletek
Magyar mobil biomasszaüzem és napkollektor a Wall Streeten
2012-02-08
Magyar diákok innovációi is bemutatkoznak a Wall Streeten. Mobil biomasszasüzem, közösségi innovációs jukebox és egy különleges higiéniai megoldás: ez a három magyar ötlet indul a Kairos Society ötven legjobb diákvállalkozását bemutató versenyén.
Részletek
Önhikisből mintafalu lett az úttörő bihari település
2012-01-18
Magyarhomorog - Hat év alatt, 4 millió forint ráfordítással egytizedére csökkentették a fűtési költségeiket.
Részletek
Zöldbe borult ipari parkok
2012-01-11
Az energiahatékony, környezetbarát megoldások az ingatlanszektor egyre több területén jelennek meg. A szemünk előtt lévő példákon túl az utóbbi időben sokkal kevésbé reflektorfényben lévő részpiacokon is feltűntek a korszerű technológiák. Érkeznek a zöld raktárak.
Részletek
Svájci síelés napenergiával
2012-01-04
A múlt hétvégén nyílt meg a mindössze 113 lakosú Tenna településen, Svájc Graubünden kantonjában a világ első napenergiával működő sífelvonója.
Részletek
Több mint háromezer európai város vállalja már az uniós energiahatékonysági tervek túlteljesítését
2011-11-30
Újabb 263 polgármester keddi csatlakozásával immár több mint háromezer európai város és település vállalta azt, hogy területén túlteljesíti az Európai Unió 2020-ra vállalt célkitűzését, a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékos csökkentését.
Részletek
Nagypáli, Európa második legzöldebb faluja
2011-11-16
Nagypáli példáján látható, hogy egy kis település is képes nagy eredményeket elérni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nemzetközi RES Champions League versenyén, a kategóriájában induló több ezer település közül egy német község után a második helyezést érte el.
Részletek
Felmérik a megújuló energia lehetőségeit a Dél-Dunántúlon
2011-11-02
Egy európai uniós projekt keretében felmérik a Dél-Dunántúlon a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, a programban Közép-Európa öt régiója vesz részt.
Részletek
Biometánnal hajtanák az autóbuszokat Zalaegerszegen
2011-10-26
Hajtóanyagként a Zalavíz Zrt. által előállított biometánt kívánják felhasználni Zalaegerszegen a városi tömegközlekedésben; az erről szóló konzorciumi szerződést október 13-án írták alá a zalai megyeszékhelyen.
Részletek
Pécs lesz hazánk első "zöld" nagyvárosa
2011-10-26
Pécsett mintegy 31 000 távfűtött lakásban közel háromszor ennyi ember él. Jövő decembertől valamennyien teljes egészében biomasszából előállított, környezetbarát eredetű távhő mellett melegedhetnek majd.
Részletek
Napelemes híd épül Londonban
2011-10-12
Napelemtáblákkal fedik be Londonban a Temzén átívelő Blackfriars vasúti hidat, a világ egyik legnagyobb városi naperőművét létrehozva
Részletek