Agavéból készülhet a jövő bioüzemanyaga

Az agavé növényből, a legújabb kutatások szerint nemcsak ízletes és erős tequilát lehet készíteni, hanem igen hatékony bioüzemanyagot is. Az agavé abban verhetetlen, hogy sivatagban is megterem, és nem veszélyezteti a Föld mezőgazdasági egyensúlyát.

Az agavé kísérletek azért nagyon bíztatóak, mert más, bioüzemanyagként is alkalmazott növények ellenére, az agavé olyan helyen is megterem, ahol más nem, így nem zavarja meg a mezőgazdasági termesztést.
„Az agavé nagyon száraz területeken, sőt sivatagban is simán megél, és ez talán a legnagyobb előnye, mivel nem foglalja az élelmiszertermeléshez szükséges földterületeket” – vélekedik Oliver Inderwildi, az Oxfordi Egyetem kutatója.

Jelenleg a leggyakrabban kukoricából készítik az etanolt. Számos kritika éri a megoldást, mivel az üzemanyagként vetett kukoricaföldek egyre nagyobb aránya, jelentősen felverte az élelmiszerárakat. Az Energy and Environmental Science szaklapban megjelent tanulmány szerint más előnyei is vannak a sivatagi, magas cukortartalmú növénynek. Az agavé felhasználásánál ugyanis sokkal kevesebb káros gáz jut a légkörbe, mint például a kukorica felhasználásánál. Jobb eredményeket csak a Brazíliában termesztett cukornádból készített etanol produkál, ám annak termesztése más országokban komoly gondot okoz, mivel a növény meleg, és vízigénye különleges.

Forrás: Greenfocimkék: bioüzemanyag