Ezzel váltanák ki a méregdrága benzint

Scott Baker, az USA-beli Pacific Northwest National Laboratory munkatársának vezetésével a kutatók az Aspergillus niger fonalas gombatörzsben rejlő potenciált igyekeznek feltárni.

Scott Baker, az USA-beli Pacific Northwest National Laboratory munkatársának vezetésével, összesen negyvenhét társszerző kutatási eredményeire támaszkodva írták azt a Genome Research folyóiratban megjelent tanulmányt, amely bioüzemanyagok előállításának fejlesztési lehetőségeit vizsgálja. A kutatók az Aspergillus niger fonalas gombatörzsben rejlő potenciált igyekeznek feltárni. A gomba vad fajait elsődlegesen növényi kórokozóként tartják számon - fekete penész megjelenéséért felelősek például hagymán. Sokkal nagyobb jelentősége van azonban az A. nigernek a biotechnológiai iparban, hosszú ideje képezi ugyanis a - például élelmiszeriparban elterjedten alkalmazott - citromsav előállításának alapját.

A bioüzemanyagok gyártásában azért lehet fontos szerepe ezeknek a mikroorganizmusoknak, mert kiterjedt enzimrendszerrel rendelkeznek, amely a növényi sejtfalak lebontását, és így a bennük lévő cukrok hasznosítását teszi lehetővé. Bioetanol gyártása során például a növényi glükózból „erjesztik” a motorhajtóanyagot, ezért igen fontos - és drága - lépése a gyártási folyamatnak a cukrok felszabadítása a növényi rostokból. A szántóföldön megtermelt energianövények (például kukorica) feldolgozása során kulcsfontosságú lehet olyan technológiák kifejlesztése, melyekkel az eddigi (főleg hidrolízisen alapuló) eljárásokhoz képest javítható a bioüzemanyagok anyag- és energiamérlege, illetve gazdaságossága. A gombák hasznosításával kiváltható lenne több, csak kőolajból előállítható vegyszer.

A kutatók a törzs két fajának genetikai állományát térképezték fel és hasonlították össze. Az egyik vizsgált fajt (ATCC 1015) már a citromsavgyártás fejlesztése során sikerrel alkalmazták, a másikat kifejezetten a fokozott enzimtermelésre fejlesztették ki Hollandiában. A mikroorganizmusok örökítőanyagának vizsgálatával a kutatók azonosítani tudtak több száz olyan gént, amelyek a bioüzemanyagok gyártásához is használható tulajdonságokért felelősek. Az enzimtermelésért felelős gének meghatározása alapját képezi olyan törzsnemesítési eljárásoknak, melyekkel növelhetőek lesznek az A. niger alkalmazási lehetőségei a bioüzemanyagok és természetes eredetű vegyszerek gyártásában. Randy Berka, a Novozymes Inc. biotechnológiai vállalat igazgatójának elmondása szerint: „A kulcsfontosságú savképző gomba genetikai állományának feltérképezésével jobban megérthetjük, hogy hogyan lehet finomhangolni az élőlény anyagcsere folyamatait. Így növelhető lehet annak termelékenysége, illetve megújuló és fenntartható növényi eredetű cukrokból üzemanyagok és vegyszerek állíthatóak elő.”

Forrás: Kitekintőcimkék: bioüzemanyag