Fotoszintézissel üzemanyagot gyártó cég kezdheti el beruházásait

A Joule Unlimited gyárában napfényből és szén-dioxidból fognak folyékony üzemanyagokat előállítani.

Zöld tea: a Joule Energy cég SolarConverterei szén-dioxidból és napfényből állítanak elő etanolt a texasi kísérleti üzemben. (Kép: Joule Unlimited)

Az amerikai Joule Unlimited (Bedford, Massachusetts) 70 millió dollárt kapott a technológia kereskedelmi forgalomba hozásáért; mikroorganizmusokkal fognak folyékony üzemanyagot előállítani, méghozzá napfényből és széndioxidból.

A vállalat állítása szerint a genetikailag módosított baktérium az etanolt képes lesz gallononként $1.23-ból (kb. 75 Ft/liter), a dízelt pedig gallononként $1.19-ból előállítani (kb. 72 Ft/liter). Ez a jelenlegi fosszilis üzemanyagok és bioüzemanyagok előállítási költségének kb. a felét jelenti.

A befektetők nevét nem hozták nyilvánosságra. Annyi viszont bizonyos, hogy az összegnek köszönhetően a cég – a jelenlegi kísérleti egységet kibővítve – létrehozhatja az első kisüzemét Hobbs-ban, Új-Mexikóban.

Az új fejlesztésű eszköz a találó SolarConverter nevet kapta. A berendezésben vékony, átlátszó panelek találhatóak, amelyekben sós vizet és egy nitrogén alapú, szén-dioxiddal pezsgő táptalajt keringetnek. A konverteren belül a genetikailag módosított mikroorganizmusok a nap energiáját felhasználva alakítják át a vizet és a gázt etanollá vagy paraffinos szénhidrogénekké, ami a dízel üzemanyag elsődleges összetevője.

A zárt napenergia-átalakító rendszerek rendszerint drágák és nehezen kezelhetőek. A Joule Unlimited technológiája tehát valóban praktikusnak bizonyulhat velük szemben, ugyanis a mikrobák folyamatosan és hatékonyan állítják elő az üzemanyagot.

A cikk folytatása elolvasható a (m)érnökbázis.hu internetes oldalon.cimkék: bioüzemanyag