Környezetbarát bioüzemanyag-gyártást ellenőrző rendszereket ismert el az Európai Bizottság

Elismert az Európai Bizottság hét olyan bioüzemanyag-előállítást ellenőrző rendszert, amelynek segítségével biztosítani lehet, hogy a szóban forgó tevékenység közben ne érje maradandó károsodás a környezetet, azaz a termelés fenntartható legyen.

A témáról kiadott közleményében az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete emlékeztetett arra, hogy a bioüzemanyagok jelenthetik a fosszilis üzemanyagok környezetbarát alternatíváját. Hozzátette: "gondoskodni kell azonban arról, hogy a trópusi esőerdők és a jelentős kötöttszén-készletekkel rendelkező tőzeglápok ne váljanak pálmaolaj- vagy cukornádültetvényekké. Azt is biztosítani kell, hogy a fosszilis üzemanyagokhoz képest az EU-ban használt bioüzemanyagok ténylegesen csökkentsék a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét."

A most elismert rendszerek (ISCC, Bonsucro EU, RTRS EU RED, RSB EU RED, 2BSvs, RSBA és Greenergy) az úgynevezett fenntarthatósági kritériumot ellenőrzik. Ezek a kritériumok azt hivatottak megakadályozni, hogy "a biológiai sokféleség szempontjából értékes vagy jelentős kötöttszén-készletekkel rendelkező földterületeket a bioüzemanyagok előállítására szolgáló növényi alapanyagok termesztésére állítsák át".

Az EU azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a közlekedésben a megújuló energiaforrások részaránya 2020-ra elérje legalább a 10 százalékot.

Forrás: MTIcimkék: bioüzemanyag