Hőszivattyúk és más technológiák kombinálása I.: üzemmódok

A következő négy hőszivattyúval foglalkozó cikkben a hőszivattyúk és más hő- és villamosenergia termelő berendezések kombinálásának lehetőségét mutatják be. Mindenekelőtt lássuk, hogy egy hőszivattyús rendszer milyen módon tud együttműködni más fűtőberendezéssel.

Monovalens üzemmód: A hőszivattyú ekkor egymaga fedezi, egyetlen hőtermelőként az épület hőszükségletét. Ez a megoldás energetikailag és gazdaságossági szempontból is igen előnyös. Fontos feltétele azonban, hogy a hőforrás relatív magas és állandó hőmérsékleten álljon rendelkezésre, valamint az épület jó hőszigeteléssel és felületfűtéssel legyen ellátva. Ezért célszerű újépítésű, vagy hőszigetelésen átesett házaknál alkalmazni, ahol ezen feltételek megvalósíthatók.

 

Bivalens üzemmód: Ekkor a hőszivattyú az épület hőigényét egy másik hőtermelő egységgel együtt fedezi. A kiegészítő berendezés lehet szilárd- (pl. biomassza), gáz-, vagy olajtüzelésű kazán és más megújuló energia kiaknázására szolgáló berendezések. Ezt a rendszert gyakran kényszerűségből, meglévő épületek gépészeti felújításánál szokták alkalmazni, ha az épület meglévő gépészeti kialakítása nem teszi lehetővé a monovalens üzemmódot. Többnyire levegőhőforrást használó hőszivattyúkat működtetnek ilyen módon. A talajszondás vagy más magas beruházási költséggel járó rendszerek jóval lassabban térülnek meg bivalens üzemmód mellett.

A cikket tovább olvashatja a Megújuló fűtés honlapon!cimkék: földhő