Hőszivattyúsok nyílt levele Illés Zoltán államtitkárnak

A Magyar Hőszivattyú Szövetség nyílt levele Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár részére a hőszivattyús rendszerek létesítési és használatba vételi engedélyezési eljárására 2011. szeptemberétől kirótt igazgatási szolgáltatási díj megfizetéséről.

Tisztelt Államtitkár Úr!

A Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHŐSZ) tagsága és a hőszivattyús szakterület tervezői, beruházói és különösen a kis családi házak tulajdonosai szomorúan tapasztalták, hogy a földhőhasznosító hőszivattyús rendszerek létesítési és használatba vételi engedélyezési eljárásához 2011. szeptember 15-től a korábbi 314/2005 (XII.25.) rendelet 2/A(1) előírásai szerint elrendelték a 13. számú melléklet:„adatlap a környezeti hatások jelentőségének vizsgálatához” c. nyomtatvány kitöltését, és egyúttal elrendelték a 133 000 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetését.

A MAHŐSZ a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klíma- és Energiaügyért Felelős Államtitkárságával együtt dolgozik a hazai megújuló energia nemzeti cselekvési terv (NCST 2020) megvalósításán, ezen belül a földhő hazai felhasználásának európai színvonalra emelésén.

Munkánk során a reális lehetőségeken belül mindig kezdeményeztük az eljárások egyszerűsítését, és az igazgatási szolgáltatási díjak reális mértékű kivetését. Korábban az eljárási díjak csak a 36 000 forintos mértékre korlátozódtak a Bányakapitányságoknál. Ehhez járult a 23 000 forintos környezetvédelmi igazgatási szolgáltatási díj, melyet a létesítésre és a használatbavételre is kivetettek. Ez a változás a földhő használata után érdeklődő beruházókat kedvezőtlenül érintette, de még tudomásul vették.

A mostani 133 000 forintos további illetékemelés, különösen a kis teljesítményű rendszereknél olyan mértékű − összesen a létesítésre és használatba vételre vonatkozó 384 000 forint illetéket jelent − mely teljesen megakadályozza a földhő használatának terjedését. Egy kisebb teljesítményű rendszer (10 kW) esetén a beruházási költség 10-15 százalékát is eléri a kivetett illetékek összege.

A MAHŐSZ-höz számos bejelentés érkezett az intézkedés véleményezése és a korábbi illetékfizetési állapot visszaállításának kezdeményezése érdekében.

Kérjük Önöket, hogy az intézkedést akár közös egyeztetés alapján gondoljuk át, egyeztessünk, hogy az NCST teljesítése szempontjából mi lehet a helyes megoldás. Más szempontból az esetleges megújuló energia pályázatok támogatásából is egy jelentős rész az illetékek megfizetésére lenne fordítva. Az igazgatási szolgáltatási díj későbbi megállapításához javasoljuk – ha már meg kell fizetni – a teljesítmény arányos díjfizetést. Egy ilyen szabályozásnál javasoljuk a megemelt díjjal szemben a korábbi díjat a 20 kW teljesítmény alatti földhős hőszivattyús rendszereknél.

Javaslatunk mérlegelését és intézkedésüket, válaszukat várva tisztelettel:
Ádám Béla
elnök
Magyar Hőszivattyú Szövetségcimkék: