Levegős hőszivattyú hővisszanyeréssel kis és közepes méretű kereskedelmi egységekbe

A Magyarországon elsőként Szombathelyen telepített rendszer két kültéri egysége látja el egy hűtőkörön belül hűtő illetve fűtő energiával a 8 beltéri egységet és a 6 közepes hőmérsékleti hűtéstartományú hűtőbútort valamint a 2 hűtőkamrát. A még nagyobb energiahatékonyság elérése érdekében ezen projekt során magas hatásfokú hővisszanyerős szellőzőberendezést is szállítottak a rendszerhez.

Újdonság az élelmiszer-kereskedelemben; hely- és energiatakarékosság

A gyártó azért fejlesztette ki az innovatív és forradalmi hővisszanyerős rendszert, hogy választ kínáljon a sok kihívást támasztó kiskereskedelmi környezet igényeire. Ez a megoldás egy rendszeren belül fűt, hűt és a mély/közepes hőmérsékletű kereskedelmi hűtést is biztosítja.

Eddig a hagyományos rendszerekben a mély/közepes hőmérsékletű kereskedelmi hűtő berendezés, a fűtés és a hűtés rendszere elkülönült egymástól, így több helyre és számos csőcsatlakozásra volt szükség. Ez az innováció most teljesen forradalmasítja a korábbi megközelítést. Tartalmaz egy inverteres kültéri egységet és beltéri légkondicionáló egységeket, amelyeket a mély/közepes hőmérsékletű kereskedelmi hűtőbútorhoz és/vagy ventilátoros léghűtő egységhez lehet csatlakoztatni.

A hagyományos rendszer felépítése

Az egész alapja a Változó Hűtőközeg Tömegáramú technológia, és ezt az új rendszert is a technológiát 1985-ben bevezető gyártó fejlesztette ki.  Az eredeti technológia már akkor átalakította az iparág megközelítését a nagy épületek hűtésével és fűtésével kapcsolatban. Láthatóan az új fejlesztés a kereskedelmi üzlethálózatok hűtési/ fűtési energiaellátásában is hasonló forradalmat indított el. Az első olyan megoldás, amelyben a beltéri fűtő és hűtő egységeket egyetlen kültéri egységhez lehet csatlakoztatni. Ezen felül, a hűtőközeg mennyiségét a különböző igényeknek megfelelően lehet változtatni.

Az új rendszer felépítése

A tulajdonságok meggyőzőek: pontosabb hőmérsékletszabályozás, nagyobb megbízhatóság, az eddigi legnagyobb hatékonyság, és ami a legfontosabb, energia- és költségmegtakarítás.

Ezt az új technológiát kifejezetten a kis- és közepes méretű üzletek és benzinkutak számára tervezték és fejlesztették ki. Ezen felül, a rendszer kiterjeszthető, tehát egyszerűen bővíthető, amennyiben a létesítményt a későbbiekben bővítik.

A moduláris felépítésnek köszönhetően a kisebb üzletekben és benzinkutakon csak egy rendszerre van szükség. További nagy előnye a hagyományosan felépített rendszerekhez képest, hogy egyszerűbb csőrendszer csatlakoztatja a kültéri egységet a beltérik kiszolgálásához. Nyolc helyett csak három csőre van szükség, mivel kevesebb kültéri ill. beltéri egységet kell egymáshoz csatlakoztatni.

A nagyobb létesítményekben több kültéri egységet lehet csatlakoztatni többféle kereskedelmi hűtő rendszerhez és légkondicionáló berendezéshez. Moduláris építhetősége miatt az alkalmazás rugalmassága a lehető legnagyobb. A kültéri egységek blokkokba vagy sorokba csoportosíthatók, vagy eloszthatók az épület mellett, telepíthetők tetőre, de akár gépházba is, így a speciális zaj- és telepítési igényeket is kielégíti. Ezen kívül a kültéri egységeket a kereskedelmi hűtőbútorok szintje fölé vagy alá, az épületen belülre vagy szükség esetén távolabbra is el lehet helyezni.

Egymodulos rendszer

Többmodulos rendszer

Az ábrán látható módon, ha több rendszert szeretne választani, használhatja a kombinált kereskedelmi hűtő és légkondicionáló rendszert. A rendszert ki lehet egészíteni hagyományos légkondicionáló vagy ha többlet kereskedelmi hűtésigény van , akkor a gyártó által biztosított inverteres kompresszoros kereskedelmi kondenzátorral. Ez a módszer tovább fokozza a rendszer használatából fakadó előnyöket.

Az alkalmazás rugalmasságát az adja, hogy az igényeknek megfelelő számú rendszert, valamint többféle beltéri egységet választhat ki a megrendelő.

Az inverteres kültéri egység kisebb helyigényű, mint a standard rendszerek, és kevesebb csőre van szükség a beltéri egységekhez történő csatlakoztatásra.

Rendkívül csendes működés jellemzi.

Összes átlagos hangnyomásszint 10 m-re:
- Kereskedelmi hűtő nagy terhelésen: 46 dBA
- Kereskedelmi hűtő magas terhelésen, részleges hővisszanyeréssel: 42 dBA
- Éjszakai működés, alacsony mélyhűtési terhelésen: 31 dBA

A kültéri egység ennél is csendesebb lehet a válaszható hangszigetelő készlettel.

Az éves energiafogyasztás akár 50 %-kal is csökkenthető a hagyományos rendszerekhez képest, az optimális szabályozásnak, az inverteres technológiának és a hővisszanyerésnek köszönhetően. A szabályozók és az inverter már alapesetben 27 %-os hatékonységnövekedést biztosítanak, míg a hővisszanyerés további 23% eneregiamegtakarítást is eredményezhet, a környezeti hőmérséklettől függően.

Az alkalmazható beltéri egységek kínálata igen változatos. A körbe kifúvós kazettás egységek a legtöbb alkalmazási területre megfelelnek. A 360°-os levegő-kibocsátás egyenletes légáramlatot és hőmérsékletet biztosít. A beszívott friss levegő akár 20% (kiegészítő készlet szükséges). A vízszintes irányú levegő-kibocsátás huzatmentes működést biztosít és megakadályozza a mennyezet beszennyeződését. A mennyezetre függesztett egységek ott használhatók, ahol nincs álmennyezet. Az álmennyezeti légcsatornázható egységek magas vagy alacsony külső statikus nyomással (ESP) szerelhetők be olyan helyeken, ahol az irányított légelosztás szükséges, például kereskedelmi hűtőbútorok közötti folyosóknál, vagy a közvetlen elektromos légfüggönyök energiatakarékos alternatívájaként.

Alacsony hőmérsékletű mélyhűtésre beltérbe telepíthető kiegészítő kompresszor egység áll rendelkezésre. Ez a lehetőség további energiamegtakarítást eredményez, és egyszerűbbé teszi a telepítést, mivel kevesebb erősen szigetelt csőre van szükség.

A kiegészítő kompresszor egység egy kiegészítő kompresszort tartalmaz, amely a magasabb hőmérsékletű hűtés elszívó vezetékében biztosítja az első kompressziós fázist -35 °C-tól. A második kompressziós fázist a kültéri egység hajtja végre. Ezzel a kompresszióarány, az energiafogyasztás és a véghőmérséklet lényegesen alacsonyabb lesz.

A web-alapú 24-órás szerviz-monitoring csatlakozási lehetőség a hét minden napján működő online megfigyelőrendszer, amely lényegesen képes megnövelni az időszakos vizsgálat és karbantartás minőségét. A légkondicionáló hálózati szervizrendszer azonnal érzékeli a meghibásodásokat, még mielőtt arra a hőmérsékletváltozásból következtetni lehetne. A megbízható időszakos ellenőrzés biztosítja a mindenkor magas szintű működést és a folyamatos energiatakarékos szolgáltatást és elősegíti az értékes diagnosztikai adatgyűjtést.

Hővisszanyerős szellőztető berendezés

Központi érintőképernyős vezérlő

A szombathelyi rendszernél 6 kazettás egység, 6 hűtőbútor került telepítésre az üzlethelyiségbe, egy légcsatornázható beltéri egység légcsatorna-hálózattal a több helyiségből álló kiszolgáló részre, és egy mennyezeti egység a raktárba. Szintén a raktártérben került elhelyezésre a két hűtőkamra. A projektnél a két kültérit az épület mellett sorban helyezték el.

A szombathelyi telepítés képeit a Klímatrend Hungary biztosította

 

Forrás: E-gépész.hucimkék: földhő