Nem kell visszasajtolni a termálvizet 2015-ig

A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabálycsomag tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet.

A minisztérium arra törekszik, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek, ugyanakkor ne kerüljenek versenyhátrányba a zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt termelő fóliás és üvegházi kertészetek se.

A probléma megoldása fontos, mivel a visszasajtolás nem oldható meg gazdaságosan, az Alföldön pedig - ahol a kertészetek egy része termálenergiát is használ - technikai és geológiai akadályba is ütközik. Emiatt a kitermelő kutak működésének egyetlen lehetőségeként előírt visszatápláló kutak létesítése ellehetetlenítené az ágazatot.

Az említett ágazatokban lényegében az energiaárak határozzák meg, hogy ne kerüljön versenyhátrányba a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés, s ettől függ a piacbővítés is. Az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés ugyanis nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt. Viszont az ország kedvező földrajzi adottságai miatt a rendelkezésre álló geotermikus termálenergia felhasználásával biztosítani lehet a kertészetek gazdaságos működését.

A kertészetek fennmaradása nemcsak több százezer ember munkahelyének megtartását jelenti, hanem a családok megélhetését és a vidéki lakosság helyben tartását is. Emellett a termálenergia felhasználásával a széndioxid kibocsátás szintén jelentősen csökkenthető. A VM arra törekszik, hogy a készülő szabályozás víztakarékossági, energia-hatékonysági és ellenőrzési szempontoknak is megfeleljen.

A geotermikus energia hosszú távú és kiszámítható jogi hátterének biztosítása érdekében a tárca egyeztet több érintett szakmai szervezettel, amelynek a célja az, hogy a korlátozottan pótlódó termálvíz készletekből előállított megújuló geotermikus energia hosszútávon, fenntartható módon hasznosuljon, és elkerülhető legyen a felszíni vizek szennyeződése is.

A kormány januárban döntött arról, hogy a termálenergiát használó gazdák visszasajtolási kötelezettségét 2015. június végéig felfüggeszti, és a köztes időszakban a VM a termálvizek mezőgazdasági hasznosításának szabályozását - a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve - átgondolja.

A javaslat indoklása szerint erre azért van szükség, mert a vízgazdálkodásról szóló törvény 2004-től kezdődően írta elő az energetikai célra kitermelt termálvíz visszatáplálásának kötelezettségét. Ez pedig a kertészeti termelésben - a visszatápláló berendezések magas beruházási költsége miatt - a geotermikus energiahasznosításban érintett felhasználók többségének ellehetetlenülését, és az ágazat versenyhátrányát okozza.

A hagyományos energiahordozók magas árszintje komoly költségnövelő tényező, amely mellett ma már jövedelmező növény és üvegházi termelés nem lehetséges Magyarországon.

A visszasajtolási kötelezettség felfüggesztését rövid távú, átmeneti megoldásként kívánja alkalmazni erre a problémára a kormányzat - áll a javaslat indoklásában.

Forrás: MTIcimkék: