A német napenergia-piac halálát viziónálja a Bosch

A Bosch vélekedése szerint amennyiben támogatást nyer a német gazdasági miniszter azon felvetése, hogy 1 GWp-os éves támogatási korlátot vezessenek be az új napelem-telepítések tekintetében, akkor a német napenergia-piac meghal - számol be a Reuters.

A napenergia-támogatássokkal kapcsolatos kérdések azt követően kerültek ismét a középpontba Németországban, hogy a csökkenő átvételi tarifák ellenére 2011-ben ismét jelentős mennyiségű új napelem-kapacitás épült be a német energiahálózatban. Szemben a 2010-es 7,3 GWp-tal, az előzetese statisztikák szerint 2011-ben kb. 7,5 GWp új napelem-kapacitást épült ki, amely jelentősen meghaladja a kormányzat által tavalyra megcélzott 2,5-3,5 GWp-os teljesítménytartományt.

Idén január 1-től újabb 15%-os átvételitarifa-csökkentés lépett hatályba, aminek betudhatóan 2011 utolsó hónapjában 3 GWp-nyi napelem kapcsolódott rá a német hálózatra, vagyis a teljes évi növekmény közel fele. Habár a megújuló energiák támogatását tárgyaló törvény szintén január elsejétől módosult, a német kormánynak várhatóan újabb eszközöket kell majd annak érdekében alkalmaznia, hogy teljesülhessenek a kormányzati célkitűzések. A további tarifavágáson túl felmerült a kapacitáskorlát bevezetése is, vagyis hasonlóan a magyar szélerőműveknél tapasztaltakhoz, a szabályozó csak egy bizonyos kapacitásmértékig engedné be az új telepítéseket a támogatott körbe.

A német napenergia-piac halálát viziónálja a Bosch

A cikk folytatása elolvasható a Portfolio.hu oldalon.cimkék: napenergia