Az új naperőművek többsége már Európán kívül épül majd

A tavalyi évben is jelentős növekedést mutatott a világ napenergia-piaca, az európai szereplők mellett Kína, az Egyesült Államok és Japán is jelentős kapacitásokat épített ki. Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) várakozása szerint az előttünk álló években már kisebb ütemben fejlődik majd az európai piac, de a világ többi részén igen komoly növekedési lehetőségek mutatkoznak.
 

Az új naperőművek többsége már Európán kívül épül majd

2012. május 15. | 15:50     
 
Küldés e-mailbenNyomtatható verzióHozzászólás

A tavalyi évben is jelentős növekedést mutatott a világ napenergia-piaca, az európai szereplők mellett Kína, az Egyesült Államok és Japán is jelentős kapacitásokat épített ki. Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) várakozása szerint az előttünk álló években már kisebb ütemben fejlődik majd az európai piac, de a világ többi részén igen komoly növekedési lehetőségek mutatkoznak.hirdetés
hirdetés


Ismét hatalmas fejlődést mutatott a globális napenergia-piac 2011-ben. Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) kimutatása szerint 29,7 GW-nyi új fotovotaikus kapacitás épült ki a világon, ami több mint 75%-os növekedést jelent a 2010-ben kiépült 16,8 GW-hoz képest. Ahogy. korábban is, tavaly is Európában létesült a legtöbb új fotovoltaikus (PV) napenergia kapacitás, a 2011-es globális növekmény 74%-a köthető európai országokhoz.

A 2011-es új kapacitás ranglistát Olaszország vezeti 9,3 GW-tal, de Németországban is a romló támogatási környezet ellenére 7,5 GW-nyi új napelemet telepítettek. Az európai piacokon kívül a legnagyobb éves fejlődés Kínában valósult meg 2,2 GW-tal, de az Egyesült Államokban is 1,9 GW-nyi új napelem-kapacitás épéítettek ki 2011-ben.

A tavalyi év további nagy sikere, hogy míg 2010-ben csak három olyan ország volt a világon, amelyek 1 GW-nál nagyobb mértékű naperőmű-telepítést valósítottak meg, addig 2011-ben ezek száma hatra növekedett: Olaszország, Németország, Franciaország, Kína, Japán, Egyesült Államok.

A cikk folytatása elolvasható a Portfolio.hu internetes oldaloncimkék: napenergia