Besokallt a német kormány: odavágtak a napenergia-támogatásoknak

A német vezetés ismét hozzányúlna a napenergia-támogatásokhoz. A támogatások csökkentéséről szóló bejelentést a gazdasági és a környezetvédelmi miniszter együtt jelentették be. A kormány célja, hogy a napenergia további nagy ütemű terjedése nem okozzon túlzott növekedést az áram fogyasztói árára, valamint hogy a napenergetikai beruházások ne vonjanak el túlzott mértékű tőkét az egyéb tiszta technológiáktól.

A rendkívüli (átvételi-) tarifavágáson túl a kormány számos olyan adminisztratív javaslatot is tett, amivel tovább mérsékelné a napelem-telepítéseket. A két, a témában korábban egymással szemben álló javaslatokat megfogalmazó minisztérium közös beterjesztése szerint a március 9-től esedékes (rendkívüli) tarifavágás következtében a 10 kW alatti egységek után kilówattóránként 19,5 centet, az 1000 kW alatti egységek után 16,5 centet, míg a 10 MW alatti egységek után 13,5 centes átvételi árat lehet majd kapni a megtermelt árammennyiség után. A 10 MW fölötti egységek esetében a jövőben nem lehetne ezt követően termelési támogatáshoz jutni.

Ezen túlmenően májustól havonta 0,15 centtel csökkennének az átvételi árak az eredeti jogszabályban szereplő rendes éves és év közbeni tarifacsökkentéseket megelőzően annak érdekében, hogy elkerüljék a további jelentős méretű szolár kapacitások beépülését a német villamos energia rendszerbe.

A cikk folytatása elolvasható a Portfolio.hu oldalon.cimkék: napenergia