Dömpingellenes eljárást indított az EU a napelemgyártó kínai cégek ellen

Dömpingellenes eljárást kezdeményezett a kínai napelemekkel kapcsolatban az Európai Unió csütörtökön, a kínai kereskedelmi minisztérium sajnálatát fejezte ki az esettel összefüggésben, a Kínában lévő európai cégek megtorló intézkedésektől tartanak.

Az eljárást 25 német, olasz, spanyol és más európai országok iparági szereplőinek panasza alapján kezdeményezték, ezek ugyanis azt állítják, Kína az előállítási ár alatt exportálja termékeit. A kelet-ázsiai ország jelenleg a világ legnagyobb napelem-gyártója, a globális piac csaknem kétharmadáért felel, az Európai Unió országai tavaly összesen 21 milliárd euró értékben vásároltak tőle.

A dömpinggel kapcsolatos vádakat a kínai gyártók többször visszautasították, s cáfolják azt is, hogy a központi vezetéstől kapnának támogatást. A kínai napelemgyártás radikális változást él át, mivel ezen termékek előállítási költsége gyorsan és jelentős mértékben csökken - fogalmaznak a kínaiak.

A pekingi kereskedelmi minisztérium "mély sajnálatát" fejezte ki az üggyel kapcsolatban, és azt szorgalmazta, hogy az EU minél gyorsabban, tárgyalásos úton oldja meg a kereskedelmi vitát. "A kereskedelmi korlátozások nem csupán az abban részt vevő felek érdekeit sértik, de a globális ipar és a megújuló energiák szektorának egészséges fejlődését is akadályozzák" - fogalmazott Sen Tan-jang (Shen Danyang), a minisztérium szóvivője.

A most megindított uniós vizsgálat akár 15 hónapig is eltarthat, annak következményeként a Kínában lévő európai cégek megtorlástól tartanak. "Ilyen esetet mindig megtorlás követ. Azt gondoljuk, az lenne a legjobb megoldás, ha a felek tárgyalóasztalhoz ülnének és konstruktív párbeszédet folytatnának" - fogalmazott csütörtökön Davide Cucino, a pekingi Európai Kereskedelmi Kamara elnöke. A múlt héten Pekingben járt Angela Merkel német kancellár és Németország is a viták tárgyalásos úton való megoldását támogatja.

Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma májusban számos kínai gyártó termékeire vámot vetett ki, szintén azzal vádolva őket, hogy a szabályokkal szembemenve, költség alatt árulják termékeiket.

Forrás: MTIcimkék: napenergia