Képekben a világ legnagyobb naphőerőműve

A Brightsource 370 megawattos, Las Vegas mellett épülő létesítménye kezd formát ölteni, igaz a naphőerőművek jövője sokkal homályosabb.

Hatalmas naphőerőmű körvonalai kezdenek kirajzolódni a Las Vegas melletti pusztaságban. A 2.2 milliárd dolláros projekt 3600 hektáron terül el a kaliforniai Ivanpah közelében. Napos időben 370 megawatt elektromos áramot fog termelni.

A projekt valójában már több éve elkezdődött. A Brightsource először 2007 nyarán nyújtott be engedély kérelmet, ennek jóváhagyása három évet vett igénybe. Az építkezést átmenetileg az is lelassította, hogy a helyszínen a vártnál nagyobb számban talált sivatagi teknősöket meg kellett óvni és át kellett telepíteni (védett faj), így a létesítmény előreláthatólag a jövő év folyamán fog elkészülni.

Bár a projekt hamarosan befejeződik, a naphőerőművek jövője mégis kétséges. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az utóbbi években a napelemek ára nagymértékben csökkent, így volt olyan vállalat is, amelyik feladta a naphőerőművel kapcsolatos terveit és áttért a napelemek használatára.

A cikk folytatása és a képek megtekinthetők a (m)érnökbázis.hu oldalon.cimkék: napenergia