A kormány a minimálisat elérte: az EU nem tart vissza magyar támogatásokat

A Széll Kálmán 2.0 kielemzését követően az Európai Bizottság megalapozottnak látja, hogy Magyarország tartósan három százalék alatt tudja tartani a költségvetési hiányát. Ezért a bizottság a magyarországi kohéziós támogatások befagyasztásának felfüggesztésére tett javaslatot. Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök ugyanakkor Magyarországot is felsorolta azon uniós tagországok között, ahol az Európai Bizottság súlyos makrogazdasági egyensúlyhiányt tapasztal.

Magyarország hatékony lépéseket tett idei és jövő évi költségvetési hiánya csökkentésére - mondta Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke egy szerda kora délutáni sajtótájékoztatón, miután az Európai Szemeszter keretében felülvizsgálták a magyar konvergencia- és reformprogramot. Az uniós végrehajtótestület ezért visszavonja a Magyarország kohéziós támogatásainak felfüggesztéséről szóló döntést, melyre az EB február 22-én tett javaslatot. A bizottság az országspecifikus ajánlásait ismertetve hirdetett eredményt: a magyar támogatások zárolásának feloldása mellett az is kiderült, hogy Bulgáriával és Németországgal szemben megszüntetik a túlzottdeficit-eljárást.

A 495 millió euró támogatás visszatartására az után tett javaslatot Brüsszel, hogy korábban januárban az pénzügyminiszterek tanácsa kimondta: a 2004 óta kétszer elhalasztott határidő ellenére sem tette meg Magyarország a szükséges korrekciós lépéseket túlzott deficitjének lefaragására. Az EB úgy látja, a magyar gazdaság idén 0,3 százalékkos recessziót szenved el, mielőtt jövőre egy százalék körüli növekedést érne el. Eközben a munkanélküliség idén várhatóan 10,6 százalékra csökken, és jövőre tovább javul a helyzet. Az EB szerint a magyar kormány érdemi lépéseket tett,  hogy az egyszeri költségvetés-javító lépések (nyugdíjpénzári befizetések államosítása, szektorális különadók stb.) kivezetésével se szűnjön meg a költségvetés egyensúlya. Az EB emellett figyelembe vette a Költségvetési Tanács hatáskörének a bővítését, bár továbbra is nehezményezi, hogy a többéves költségvetési tervezésben csak javaslati joga marad a testületnek.

A cikk folytatása elolvasható a HVG.hu portálon.cimkék: