Az NFÜ a kombinált mikrohitel keretének megemelését javasolta

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a mikrohitelkeret 15 milliárd forintról 22 milliárd forintra emelését javasolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) a konvergencia régiók számára - közölte az ügynökség pénteken az MTI érdeklődésére.

A Világgazdaság pénteki számában azt írta, hogy a mikrovállalkozások az elmúlt hetekben vidéken is kimerítették az Új Széchenyi Terv egyik legnépszerűbb konstrukciója, a kombinált mikrohitel program forrásait.

Az NFÜ azt közölte: eddig 7,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg mintegy 2.000 pályázónak a GOP-2011-2.1.1/M pályázati kiírásban. Amennyiben a kötelezettségvállalási keret kimerül, vagy annak kimerülése előre jelezhető, a benyújtási határidő előtt a beadási lehetőséget az ügynökség felfüggesztheti vagy a pályázatot lezárhatja, és erről a pályázókat közleményben értesíti.

Válaszában az NFÜ hangsúlyozta azt is, hogy Közép-Magyarországon a mikrohitel konstrukció eredeti 3 milliárd forintos keretösszegét a jelentős túligénylés alapján további 4 milliárd forinttal 7 milliárd forintra emelték. Ezzel a keretemeléssel a beérkezett igények támogatását kívánják megoldani. Hozzátették, hogy a jelenlegi információk alapján a Közép-Magyarország Operatív Programban (KMOP) ebben a fejlesztési periódusban, azaz 2013 végéig nem látnak lehetőséget mikrohitelre vonatkozó pályázatok benyújtására.

Forrás: MTIcimkék: