Pénzt öntenének az energiapályázatokba

Elsősorban az állami és önkormányzati intézmények járhatnak jól, de juthatna a vállalkozások számára is pénz abból a 160 milliárd forintból, amelyet a kormány átcsoportosítana az energiahatékonysági pályázatokra a közlekedésfejlesztésből. A nyári felújítási munkák miatt sietni kellene, de az EU és a kormány vitája akadályozza a gyors átcsoportosítást.

Több mint 160 milliárd forintot csoportosítana át a kormány energiahatékonysági beruházásokra - mondta el Molnár Ferenc, a témában szakmai hátteret biztosító Századvég Gazdaságkutató EU-üzletágvezetője. A tavaly kilátásba helyezett átcsoportosítás a pályázatok később kialakítandó részletszabályaitól függően 200-250 milliárd forint építési beruházást generálhatna.

Az energiahatékonyság javítása az érdekeltek szinte mindegyikének előnyére válik. Az állam számára segít az EU felé tett vállalások eléréséhez, csökkenti az energiahordozók importigényét, és a vele járó beruházások növelik az adóbevételt. A beruházók, akár állami intézményekről, önkormányzatokról, vállalatokról vagy a lakosságról van szó, jól járnak, mert kisebb lesz a gáz- vagy áramszámlájuk. Az építőipar pedig megrendelésekhez jut a felújítások által. Az Energiaklub tanulmánya szerint az energiahatékonysági beruházások már rövid távon is megtérülnek az államnak.

A 160 milliárdos átcsoportosítás a 2013-ig tartó uniós költségvetési ciklusra vonatkozna, vagyis jövő év december 31-ig kellene lekötni a forrásokat. A felújítási munkák többnyire idényjellegűek, ezért két nyár, az idei és a jövő évi állna rendelkezésre a projektek számára. Ezért sürgős lenne, hogy az átcsoportosítás minél hamarabb megtörténjen.

A cikk folytatása a vallakozoi.negyed.hu oldalon érthető el.cimkék: