A kormányzati szélcsend végét várják a szélerőművesek

Az idei is elvesztegetett év, mert miközben a világban a szélenergia-hasznosítás egyre fontosabb ágazati törekvés, és az intézményi befektetők harmadik legkedveltebb célpontja, nálunk eltelni látszik az ötödik év is anélkül, hogy újabb szélerőmű létesítési engedély kiadására nyílt volna lehetőség. Közleményben panaszkodik a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT).

Az energiastratégiát a múlt héten elfogadta ugyan a parlament, de abban egyelőre hiába szerepel hangsúlyosan, hogy a megújuló energiával termelőket az állam ez követően kiemelten támogatja, ha ennek a végrehajtásához szükséges támogatási rendszer (METÁR) nem lép érvénybe, mert nincs még bevezethető állapotban. A zöldenergiás befektetőket ez további kivárásra kényszeríti. Ahogyan többen jelezték: ideje szétnézniük a régióban.

A Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) elnöke, Hoffmann László állítja, hogy ha a honi energetikai kormányzat késlekedik a kapcsolódó szabályozás és a támogatási rendszer véglegesítésével, valamint a kiserőművi engedélyek kiadásával, akkor a befektetők  el fognak fordulni Magyarországtól.

"Ha pedig ez megtörténik, akkor az áltanos forráshiány miatt a gazdaságélénkítő zöldenergetikai beruházások nem valósulhatnak meg, és veszélybe kerül a nemzetközi kötelezettségek teljesítése is” – mondja Hoffmann László.  Pedig a zöldenergia-beruházások a legkedveltebbek a nemzetközi befektetők körében, mondta Hoffmann a KPMG GreenPower 2011 kutatására hivatkozva.

Forrás: Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT)cimkék: szélenergia