Áramtermelő szélkereket terveztek hazai szélviszonyokra

Európai uniós támogatás segítségével tervezték meg és gyártották le az első magyar közepes teljesítményű szélkerék prototípusát.

Sajtóközlemény - Horváth Mérnöki Iroda Kft.

A projekt célja az alacsony szélsebességnél is működő közepes teljesítményű áramtermelő szélkerék tervezése és a prototípus legyártása volt.

A fejlesztés során felhasználták a hazai mérnöki tudásbázist, illetve a meglévő gyártási kapacitást. A kutatás során a vállalkozás innovációs kezdeményezésének megvalósítását a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar kutatói támogatták.

A piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség "Új Magyarország Fejlesztési Terv" támogatásával valósult meg. Az Európai Unió és Magyarország tervei (Nemzeti Cselekvési Terv) szerint is a megújuló energiaforrások beépítését jelentősen növelni kell.

A szélkerekek fejlesztése, gyártása és telepítése a következő szempontokból előnyös:

  • környezetvédelmi (károsanyag kibocsátás mentes)
  • energetikai (diverzifikált, fenntartható forrás)
  • stratégiai (természetvédelmi csapás esetén szétszórtan telepített kapacitásról van szó tehát ellátásbiztonság szempontjából kedvező, munkahelyteremtés-hazai gyártás esetén)

A prototípus gyártása során széleskörű ismeretanyag gyűlt össze a gyártástechnológiai lehetőségekről, amelyek elősegítik a tervek jövőbeni optimalizálását. Az összegyűlt tapasztalatok és elért eredmények jelentős tudásalapot nyújtanak a sorozatgyártás felé történő elmozduláshoz.

A prototípus termékké történő fejlesztésével és sorozatgyártásával több száz új munkahely lenne létrehozható, és számos helyi beszállítónak adna munkát, ami hozzájárulna az egész régió gazdasági fejlődéséhez.

A prototípus az "elektromos generátor" szavak összevonásából az "eGEN"-nevet kapta, amit a Magyar Szabadalmi Hivatalnál levédtek. A prototípust bemutató új honlap címe: www.eGEN.hucimkék: szélenergia