Egyszerűbben lehetne telepíteni a lebegő szélturbinákat a WindFlippel

Telepíteni egy 120 méter magas, 2,3 megawattos szélturbinát 20 kilométerre a szárazföldtől elég bonyolult folyamat, ám egy norvég vállalat, a WindFlip egy elegáns megoldással állt elő. Nevezetesen egy olyan speciális uszállyal, melynek segítségével nemcsak egyszerűen, de olcsón felállíthatók lehetnének a nyíltvízi lebegő szélturbinák.

következő generációs szélturbinák olyan nagyok, hogy általában darabokban szállítják őket a helyszínre, és ott szereleik össze őket, de a – vállalat után elnevezett – WindFlip lehetővé teszi, hogy egyben szállítsák ezeket a monstrumokat a telepítés helyszínére.

A koncepció szerint a szélturbinát elfektetve a 100 méter hosszú, 30 méter széles uszályra helyezik, majd a helyszínre szállítják. Mivel a turbina majdnem teljesen horizontális helyzetben van, az ellenállás a lehető legkisebb, így a vontatóhajó akár 8 csomóval haladhat. Amint elérte e helyszínt, az uszályban lévő 29 ballaszttartály elkezd megtelni tengervízzel, összesen 17000 köbméternyivel. Így az uszály és a turbina lassanként feláll, egészen addig, míg merőleges nem lesz a tengerfelszínre. Ekkor az uszály elengedi a szélturbinát, és sűrített levegőt pumpál a ballaszttartályokba, hogy újra vízszintes helyzetbe kerüljön.

A cikk folytatása elolvasható a Tiszta Jövő oldalon.cimkék: szélenergia