Elegük van a kormányzati retorikából a szeleseknek

Az uniós trendekkel való összhangot hiányolják a leginkább a kormányzati energiastratégiából a szelesek, akik azt állítják, hogy egy forint állami támogatás nélkül néhány éven belül meghatszorozhatnák a működő szélenergia-kapacitást.

"Miközben az Európai Unió egyre ambiciózusabb szén-dioxid-csökkentési és megújuló energia célokat tűz ki, (...) a 2011-ben elfogadott és jogszabályban rögzített Magyarország Nemzeti Energiastratégiája 2030-ig című dokumentum, bár akár fél évszázadra meghatározhatja a magyar energiaszektor jövőjét, mégis több évtizedes, elavult elvek mentén épül fel" - áll a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) szerdán közzétett közleményében, melyet a Nemzeti Energiastratégia 2030-ig című dokumentumhoz fűztek hozzá.

Az Európai Bizottság  2050-ig szóló útiterve 80-95 százalékban szén-dioxid-kibocsátás mentes energiaszektort céloz meg. Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága pedig 2020-ra 25 százalékkal, 2030-ra pedig 30 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gáz-kibocsátást. Mindkét tervben a megújulók, ezen belül a szélenergia fontos szerepet kap. Ezzel szemben Magyarországon 2006 óta nem adtak ki szélerőműkvótát, építési engedélyt.

A cikk folytatása elolvasható a HVG.hu oldalon.cimkék: szélenergia