Szélerőművek: javuló termelés, dráguló költségek

A megújuló energiaforrások közül a szélenergia megítélése az egyik legszélsőségesebb: egyesek már-már bálványozzák, míg mások számára rémálom. A környezetvédők előnyben részesítik, mivel káros hatása voltaképpen abban merül ki, hogy néhány tucat madár pusztulását okozza évente.

Az energetikusok ezzel szemben rettegnek tőle kiszámíthatatlansága miatt. Az energiaellátás alapelve ugyanis leegyszerűsítve a következő: a nap minden egyes pillanatában annyi energiát kell biztosítani, amelyre az adott időszakban a lakosságnak és a gazdaságnak szüksége van. A többlet gazdaságtalan, az alultermelés nem kielégítő. Ugyan a szél szinte állandóan fúj, de erőssége igen gyorsan, és a legtöbb esetben megjósolhatatlanul változik. Ahhoz tehát, hogy a lehető legnagyobb mértékben igénybe lehessen venni a szélerőműveket, csökkenteni kell termelésük ingadozását. Mivel az ember a szél erősségét nem tudja befolyásolni, az egyetlen lehetőség a szeles időszakban előállított többletenergia tárolása valamilyen módon.

Egy amerikai vállalat, az AES Corporation például olyan szélerőmű-farmokat létesít, melyeket az akkumulátorokhoz hasonló elven működő energiatároló telepekkel kombinálnak - számolt be róla a New York Times. Az éjszakai órákban, amikor az energiaigény a legkisebb, a turbinák által termelt többletet az erőművekhez kapcsolt telepek feltöltésére használják, a raktározott energiát pedig nap közben visszajuttatják az elektromos hálózatba, ha szükséges. A most elkészült nyugat-virginiai farmon 61 szélerőmű található, melyek összkapacitása elérheti akár a 98 megawattot is. Az energia tárolásával kapcsolatban az AES vezérigazgató-helyettese, John M. Zahurancik elmondta, minderre azért van szükség, mert a megtermelt energia mennyisége drasztikusan ingadozhat, a 98 megawattos csúcsteljesítmény egy órán belül akár nullára is lecsökkenhet.

A cikk folytatása elolvasható a Kitekintő.hu oldalon.cimkék: szélenergia