Szakmai hírek

Újabb villámcsapás az energiaiparnak
2012-10-25
A nemzetgazdasági miniszter tegnap újabb energetikai, közmű-adóterhelést jelentett be, amelyből a kabinet jövőre 30 milliárd forintos bevételre számít. Az érintett közműszolgáltatók idén már egyszer, a Robin Hood-adó 2013-tól esedékes kiterjesztése által kaptak többletterhelést. Kik fizethetik be a 30 milliárdot? Milyen hatásai lehetnek a friss adónak?
Részletek
Megújulók hasznosítása és infrastruktúrafejlesztés az Energia Tanács napirendjén
2012-09-19
Az uniós Megújuló Energia Stratégiáról és a transzeurópai energiainfrastruktúráról folytattak irányadó vitát a tagállami küldöttségek az uniós Energia Tanács informális ülésén 2012. szeptember 17-én, Nicosiában. A Holoda Attila helyettes államtitkár vezette magyar delegáció korábbi módosítási javaslatait fenntartva összességében mindkét kezdeményezést támogatta.
Részletek
Energiahatékonyság: kötelező épület-felújítások és takarékosság
2012-09-19
Kötelező intézkedéseket írna elő a kormányzati középületek felújításáról, energiahatékonysági programok kidolgozásáról és a nagyvállalatok energiaauditjának elvégzéséről az az irányelv, amelyről kedden szavaz az Európai Parlament.
Részletek
A passzív épületekről röviden
2012-09-19
Rövid összefoglaló a passzívházak 5 alapfeltételéről!
Részletek
Módosul az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 (V.24.) TNM rendelet
2012-09-19
2012. augusztus 28-án hatályba lépett a 7/2006 (V.24.) TNM rendelet 1. módosítása, amely egy három lépcsős folyamat első lépése.
Részletek
Az Európai Parlament előtt az energiahatékonyságról szóló irányelv
2012-09-12
Az irányelv révén a környezetvédelmi szakbizottság szerint egy átlagos európai háztartás akár 1000 eurót is megtakaríthat évente. Ha teljesül az öt éve kitűzött cél, azaz 2020-ig 20 százalékkal csökkentik az unió energiafelhasználását az energiahatékonyság javításával, az több mint 80 milliárd euró megtakarítást hozhat, és Európa-szerte egymillió új munkahely jöhet létre.
Részletek
Növekszik az energiahatékonyságra figyelmet fordító cégek aránya
2012-09-12
A vállalkozások energiahatékonyságának segítése érdekében tavaly meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz kis- és középvállalkozásoktól kezdve egészen a multinacionális cégekig csatlakoztak már, amelyek az elismerés mellett szakértői támogatást és hasznos ötleteket is kapnak.
Részletek
Plusz 94 milliárdot tolnak bele a zöld energiába
2012-09-12
Tavaly még 160 milliárd forintos átcsoportosítást ígért be a kormány az épületenergetikai, illetve megújuló energiát alkalmazó korszerűsítések operatív programokra, a napokban megjelent kormányhatározat szerint azonban ebből az ígéretből végül 94 milliárdos keret jött össze.
Részletek
Hibridizációs képzéssorozat
2012-09-03
A Pannon Novum Nyugat - dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. az Európai Unió INTERREG IVC programjának keretében az EURIS - Európai Együttműködő és Nyitott Regionális Innovációs Stratégiák projekthez kapcsolódóan HYBRISECTORS elnevezésű projektet valósít meg, amelynek keretében 20 órás időtartamban képzési szemináriumot valósít meg.
Részletek
Az energiahatékony épületek arányának növelésén alapul az unió új építőipari stratégiája
2012-08-01
Stratégiát dolgozott ki az Európai Bizottság az építőipar fellendítésére, annak érdekében, hogy az ágazat újult erőre kapjon mint a munkahelyteremtés és általánosságban a gazdaság fenntartható fejlődésének mozgatórugója.
Részletek
Megújuló energiaforrások fedezik a német áramszükséglet negyedét
2012-08-01
A Szövetségi Energia-és Vízügyi Egyesület napokban közzétett jelentése szerint a német áramszükséglet több mint negyedét megújuló energiaforrásokból fedezte az állam az év első felében.
Részletek
Megvan, mi juttatja a szén-dioxidot az óceánok mélyére
2012-08-01
Brit és ausztrál kutatók szerint a szél, az örvények és az áramlatok juttatják a mélybe a szén-dioxidot a Déli-óceánban, ahol hosszú ideig megreked.
Részletek
Megjelent a módosított országos építési szabályzat
2012-08-01
Az építményt és annak részeit úgy kell tervezni és megvalósítani, az ehhez szükséges anyagokat pedig megválasztani, hogy a működtetéshez szükséges energiafelhasználás a lehető legkisebb legyen - egyebek mellett ezt tartalmazza az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) módosítása, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Részletek
Negyedével több karbonforint
2012-07-11
A korábban becsülthöz képest 25 százalékkal több bevételre számíthat Magyarország az EU szén-dioxid-kibocsátásának kereskedelmi rendszeréből származó karbonforintokból 2013 és 2020 között – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).
Részletek
A világon egyedülálló hőtározót épít Bécs
2012-07-11
Soha nem értettük, hogy miért nem találja ki valaki, hogyan lehet eltárolni a nyári hőséget télre. Nos, azt osztrákok már építik a rendszert.
Részletek
Taroltak a megújulók tavaly
2012-07-09
Az elmúlt évben is jelentősen emelkedett a megújuló alapú energiatermelés a Földön, ennek ellenére a zöld energiaforrások részaránya a világ elsődleges energiaegyenlegében még mindig szinte elhanyagolható, 1,6%-os. Arányaiban a napelemek általi energiatermelés bővült a legnagyobb mértékben, de a jelentősen nagyobb termelési szinteken lévő szélenergia esetében is 25%-ot meghaladó növekedés ment végbe tavaly 2010-hez képest - derül ki a BP energiastatisztikájából.
Részletek
Évente új rekordokat dönt a megújuló energia szektor – a biztosítóknak is érdemes résen lenniük!
2012-07-04
A megújuló energia ipar gyors felfutása, a napenergia- és szélenergia parkokat létesítő vállalkozások számának növekedése a biztosítók számára is piacot teremt.
Részletek
40-50 milliárd juthat energiahatékonysági támogatásokra
2012-07-04
Jogos igénye az iparági szereplőknek egy megújuló energia törvény, és egy egyszerűbb, egyablakos engedélyezési rendszer, hangzott el a Zöld Gazdaság Magyarországon című konferencián.
Részletek
Összegyűjtik, mi akadályozza az energiahatékonysági beruházásokat
2012-07-04
Tizenkét pontban foglalják össze és ősszel eljuttatják a kormánynak az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket nagyvállalatok.
Részletek
Januártól neten intézhetjük az építési engedélyt
2012-07-02
Jövőre elektronikusan intézhetők az építési engedélyek – közölte a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára.
Részletek