Földhő

Milyen engedélyek kellenek egy hőszivattyúhoz?
2012-07-26
Napjainkban egyre inkább a megújuló energiák kerülnek előtérbe – a fosszilis energiahordozókkal szemben. Nem csupán a nagy ipari beruházáskor jellemző ez a tendencia, de a háztartásokban is. Sokan szánják el magukat Magyarországon is, hogy otthonuk energiaszükségleteinek fedezésére felhasználják a természet adta lehetőségeket, a talaj, a víz vagy éppen a levegő hőjét. A hőszivattyúk telepítése ezért hazánkban is igen népszerű. Azt azonban csak kevesen tudják, mely típusú szivattyúhoz kell hatósági engedély, s hol lehet azokat beszerezni.
Részletek
626/2011 direktíva
2012-07-04
Rég várja a hőszivattyús, épületgépész szakma, hogy életbe lépjen egy olyan direktíva, amely alapján könnyen össze lehet hasonlítani a különböző hőszivattyúk hatásfokát.
Részletek
Hőenergia alapigények a hőszivattyúk alkalmazása és a Heller-terv célkitűzései tükrében
2012-07-04
Komlós Ferenc, okleveles gépészmérnök előadása olvasható az alábbiakban a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) által tartott "Villamosság és Energia a Mezőgazdaságban" Munkabizottság (MUBI) című rendezvényről.
Részletek
Nem kell visszasajtolni a termálvizet 2015-ig
2012-06-20
A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabálycsomag tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet.
Részletek
Geotermikus energia áram- és hőtermelésre
2012-05-09
Mikor a hazai megújuló energiaforrás-potenciálokról esik szó, gyakorta kiemelkedő helyen szerepel a geotermikus energia felhasználása. Az Energetikai Szakkollégium (www.eszk.org) 2012. március 22-re szervezett előadást ebben a témában, amin Pócs István, a CEGE – Közép-európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. vezérigazgatójának prezentációját hallgathatta meg a közönség.
Részletek
Földhő: Magyarország nem lesz Izland
2012-04-04
A geotermikus energia felhasználásának eddigi legátfogóbb elemzését végezte el a Debreceni Egyetem Műszaki Karának kutatócsoportja.
Részletek
A XXI. századnak az egyik innovatív technológiája a fejlett országokban széleskörűen elterjedt hőszivattyús technológia
2012-02-22
MET Energia Műhely elnevezésű sorozatán, 2012. február 7-én a „Reális körkép a megújuló energia hasznosításáról” című rendezvényen Komlós Ferenc a Magyar Napenergia Társaság (ISES-Hungary) Szoláris hőszivattyúk munkacsoport vezető hozzászólása.
Részletek
Fűtse vulkánnal a nappalit!
2012-02-08
A gőzgépet évszázadok óta ismerjük, de James Watt találmányát 1769 óta már leváltották a benzines és elektromos motorok. A geotermikus energia hasznosítása azonban nagyon is aktuális kérdés. Ennek kapcsán az AltaRock energiavállalat a gőzgép újrafeltalálásával kísérletezik, és nem kispályáznak: kilencvenmillió liter vizet öntenének egy vulkánba, hogy a felszabaduló gőzzel állítsanak elő olcsó és környezetkímélő energiát.
Részletek
Thermal Response Test - Földhőszondás hőszivattyús rendszerek földtanilag megalapozott tervezése
2012-02-08
Az E-gépész online szaklapon Erdélyi Barna, geofizikus mérnök, geotermikus szakmérnök és Kiss László, gépészmérnök, geotermikus szakmérnök előadása olvasható.
Részletek
Megújuló energiák európai technológiai platformjai és a geotermikus energia
2011-12-14
A cikk tájékoztatást nyújt a Megújuló Energia Fűtés-Hűtés, valamint a Geotermikus Alapú Villamosenergia Termelés európai technológiai platformok alapításáról, céljaikról és az általuk felvázolt főbb fejlődési irányvonalakról a megújuló energiaiparban.
Részletek
Hőszivattyú: csodafűtés, vagy átverés?
2011-11-15
Néhány éve csak kevesen hallottak róla, ma igazi slágertéma. A semmiből energiát előállító csodaszerkezet, vagy divatos szemfényvesztés a hőszivattyú? Egyik sem, inkább egy olyan alternatívája a jól ismert fűtésrendszereknek, mellyel jól járhatunk.
Részletek
Hőszivattyúsok nyílt levele Illés Zoltán államtitkárnak
2011-10-26
A Magyar Hőszivattyú Szövetség nyílt levele Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár részére a hőszivattyús rendszerek létesítési és használatba vételi engedélyezési eljárására 2011. szeptemberétől kirótt igazgatási szolgáltatási díj megfizetéséről.
Részletek
Geotermális energiával gazdaságosabb lehet a távhőellátás
2011-10-05
Geotermális energia felhasználásával a korábbinál gazdaságosabbá válhat városi távhőellátás, és akár 20 százalékos költségcsökkentés is elérhető - közölte az EU-FIRE Kft., amely a témáról több vidéki nagyvárosban kezdeményez kerekasztal megbeszélést a városvezetőkkel, az energiaellátásért felelős szakemberekkel.
Részletek
Hőszivattyús kockázat: hogyan szerződjünk?
2011-09-28
Tényként fogadhatjuk el, hogy egy hőszivattyús rendszer hatékonysága a használó magatartásától is függ. Ezért a rendszer éves munkaszámára vonatkozó garancia bizonyos kockázatot rejt magában. Egy esetleges kedvezőtlen eredmény okának azonosítása mindkét fél érdeke.
Részletek
Geotermikus energia mesteriskola indul
2011-08-24
A megújuló energiák Nemzeti Cselekvési Tervében előirányzott jelentős fejlesztés elősegítése érdekében az MMK Energetikai Tagozata – az érdekelt tagozatokkal együttműködve – Megújuló energiák mesteriskola-sorozatot indít.
Részletek
Hőszivattyúk és más technológiák kombinálása I.: üzemmódok
2011-08-17
A következő négy hőszivattyúval foglalkozó cikkben a hőszivattyúk és más hő- és villamosenergia termelő berendezések kombinálásának lehetőségét mutatják be. Mindenekelőtt lássuk, hogy egy hőszivattyús rendszer milyen módon tud együttműködni más fűtőberendezéssel.
Részletek
Hőszivattyús tapasztalat
2011-08-10
Nagyteljesítményű vízkútról üzemeltetett hőszivattyús rendszer működési tapasztalatai egy italgyártó cég zalaszentgróti üzemében.
Részletek
A geotermikus energia szerepe a magyar energiapolitikában
2011-08-03
A kormányzat (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) képviselőjének értékelése a hőszivattyús technológiákról, energiastratégiáról, pályázatokról.
Részletek
Mintaértékű hőszivattyús projektek Európában
2011-07-27
Az előadás alapján bemutatott két ország, Nagy-Britannia és Svédország példája ösztönző lehet a döntéshozóknak. Persze máshol se minden tökéletes a hőszivattyú szempontjából; nem csak nálunk nem igazán támogatott a levegős hőszivattyú, avagy a hőszivattyúk hűtésre való alkalmazása.
Részletek
A magyar hőszivattyú-piac bemutatása, aktuális piacfejlesztési javaslatok
2011-07-20
Érett technológiai megoldások léteznek minden kulcstechnológiára, ugyanakkor további K+F szükséges, valamint az állami szektor szerepvállalásának drasztikus növelése, illetve a meglévő pénzek jobb elosztása. Kulcskérdések az Energia Stratégiában a földhőhasznosítás érvényesülése, a kiszámítható támogatási rendszer folyamatos biztosítása a hőszivattyúnak, illetve a pályázati támogatási rendszer egyszerűsítése.
Részletek