Bioüzemanyag

Nehezen boldogul az EU a bioüzemanyagokkal
2012-05-09
Erősen megosztotta a biztosi testületet az a kérdés, hogy hogyan mérjék a bioüzemanyagok üvegházhatást okozó gázok kibocsátására gyakorolt hatását. A Bizottság jogszabályi javaslat előterjesztésére készül, és könnyen kérdésessé válhat a biodízel jövője Európában.
Részletek
Leszálló ágban az EU biodízelipara
2012-03-28
TRA tavalyi üzemleállításokat az idén várhatóan újabbak követhetik az Európai Unió biodízeliparában – jelentette elemzőkre hivatkozva a Thomson Reuters.
Részletek
Metilalkohol kommunális szemétből
2012-03-21
A Feltalálók Világszervezete tavaly Nürnbergben a világ egyik legjelentősebb innovációs kiállítása keretében megrendezte a "zöld találmányok" nemzetközi versenyét. A fődíjat, a Green Oscart két magyar feltaláló, Raisz Iván és Barta István érdemelte ki.
Részletek
Bioüzemanyagra áll át Brazília
2012-02-29
Horribilis összegű etanolprogramot indít a brazil kormány, amely 35,4 milliárd dollárt költ a következő négy évben a bioüzemanyag-készítés alapanyagául szolgáló cukornád telepítésére.
Részletek
Komoly kár keletkezett a biodízel alapanyagában
2012-02-15
Az őszi és tél elejei aszály a repcében okozta a legnagyobb kárt, az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt sújt aszály.
Részletek
Fotoszintézissel üzemanyagot gyártó cég kezdheti el beruházásait
2012-02-01
A Joule Unlimited gyárában napfényből és szén-dioxidból fognak folyékony üzemanyagokat előállítani.
Részletek
Alga üzemanyag a konténerhajókban
2012-01-18
Most már nemcsak légi, de vízi járművek is kísérleteznek bioüzemanyaggal. Hatalmas kereskedelmi szállítóhajókat és az amerikai haditengerészet több hajóját is sikerrel tesztelték, hogy mennyire képesek genetikailag manipulált algából készített bioüzemanyaggal haladni. Elképzelhető, hogy komoly áttörés jön majd a vízi közlekedésben.
Részletek
Bioüzemanyaggal kísérletezik a kínai légi ipar
2011-11-02
Sikeres volt az Air China kínai légitársaság gépének első kísérleti repülése, amelyet bioüzemanyag és a hagyományos kerozin keverékével feltöltött repülővel hajtott végre.
Részletek
Bioüzemanyagok - kiút vagy zsákutca?
2011-10-26
2011. szeptember 29-én, az Energetikai Szakkollégium aktuális rendezvényén Kisdeák Lajos - a MOL-LUB Kft. kenéstechnikai szolgáltatás vezetője - tartott előadást a bioüzemanyagokról.
Részletek
E85 szettek összehasonlítása
2011-10-05
Idén előretörhetnek az alternatív üzemanyagok a benzin magas ára miatt. Egyre több kúton árulnak bioetanolos E85-öst, és egyre többen szereltetnek átalakítót a kocsijukba. Vannak, akik szerint átalakító nélkül is tankolhatunk bioetanolt, a szakemberek viszont óvnak ettől a megoldástól. Mit kell tudni az alternatív hajtóanyagról? Mennyi megtakarítással és milyen megtérülési idővel lehet számolni?
Részletek
Biogázzal harmadáron tankolják az autókat a Zalavíznél
2011-09-28
Az országban egyedülálló gépjárműflottát helyeztek üzembe szeptember elején Zalaegerszegen: a Zalavíz Zrt. cserére szoruló benzines gépkocsiparkját környezetkímélőbb, metángáz üzemű járműkkel váltotta fel, amihez az energiát is a helyben, szennyvíziszapból állítják elő.
Részletek
Félmilliárdos bioüzemanyag programot hirdetett az USA
2011-08-17
Egy 510 millió dolláros, a bioüzemanyagok következő generációjának előállítást ösztönző program beindítását jelentette be kedden az amerikai kormány.
Részletek
Agavéból készülhet a jövő bioüzemanyaga
2011-08-02
Az agavé növényből, a legújabb kutatások szerint nemcsak ízletes és erős tequilát lehet készíteni, hanem igen hatékony bioüzemanyagot is. Az agavé abban verhetetlen, hogy sivatagban is megterem, és nem veszélyezteti a Föld mezőgazdasági egyensúlyát.
Részletek
Környezetbarát bioüzemanyag-gyártást ellenőrző rendszereket ismert el az Európai Bizottság
2011-07-20
Elismert az Európai Bizottság hét olyan bioüzemanyag-előállítást ellenőrző rendszert, amelynek segítségével biztosítani lehet, hogy a szóban forgó tevékenység közben ne érje maradandó károsodás a környezetet, azaz a termelés fenntartható legyen.
Részletek
Bioüzemanyagot tesztel a Lufthansa
2011-07-13
Egy hathónapos tesztsorozat keretében péntektől bioüzemanyag kipróbálását kezdi meg a Lufthansa - jelentette be vasárnap a német légitársaság, amely elsőként végez ilyen hosszú próbasorozatot a bioüzemanyagok feltételezett kedvező tulajdonságainak vizsgálatára
Részletek
Kispénzűek fogják fizetni az adót a bioüzemanyagra
2011-06-29
Az országban több tízezren tankolnak 85 százalékos bioetanol-tartalmú – jórészt jövedékiadó-mentes – üzemanyagot. A leginkább árérzékeny többség a hagyományos benzinre optimalizált motorjába tölti a literenként mintegy 100 forinttal olcsóbb E85-öst. Ők fizetik majd be az államnak a bioetanolra kivetendő adó meghatározó részét.
Részletek
Bioetanol? Még így is megéri
2011-06-15
Hogy az E85-ös üzemanyag 85 százalékos bioetanol-tartalmának előállítása mennyire lehet jó üzlet, azon a szakértők évek óta vitatkoznak. Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy ebben meghatározó tényező a gabonaár.
Részletek
Bioetanolon szedne be többet a kormány - Mennyit érni az E85 jövedéki adója?
2011-06-08
Egy, az Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosító javaslatcsomag értelmében a kormány emelni kívánja az E85-ös üzemanyag jövedéki adóját. A javaslat indoklása szerint az emeléssel egyrészt növelni kívánják a költségvetés bevételeit, másrészt csökkenteni kívánják az E85-jel üzemanyag (bioetanol) benzinnel szembeni "indokolatlan" árelőnyét.
Részletek
Az aquadízel lehet a jó megoldás
2011-05-25
Az elmúlt hetekben több jelentős előadás is elhangzott a Magyar Tudományos Akadémián, amelyek elsősorban az agroökológiai rendszerekről, a fenntartható gazdálkodás és a klímaváltozás kapcsolatának elemzéséről szóltak.
Részletek
Ezzel váltanák ki a méregdrága benzint
2011-05-24
Scott Baker, az USA-beli Pacific Northwest National Laboratory munkatársának vezetésével a kutatók az Aspergillus niger fonalas gombatörzsben rejlő potenciált igyekeznek feltárni.
Részletek