Az új támogatási rendszernek el kell ismernie a biogáz termelés társadalmi hasznosságát

A készülő megújuló energia átvételi rendszer a társadalmi hasznosság elismerésével a korábbiakhoz képest kiszámíthatóbb és nagyobb befektetői biztonságot garantáló átvételi támogatást kíván biztosítani az áramot és hőt együttesen előállító biogáz erőművek számára – fogalmazott Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár az egyetlen magyar cukorgyár telephelyén tett látogatásakor 2011. október 12-én, Kaposvárott.

A szakpolitikus szerint a mezőgazdasági, élelmiszeripari és vágóhídi melléktermékek ártalmatlanításánál nemzetgazdasági szempontból sokkal kifizetődőbb azok energetikai hasznosítása. A különböző szerves hulladékokból költséges technológia alkalmazásával állítható elő hasznos energia, ezért jól kell megválasztani a telephelyet, és gondoskodni kell a megtermelt hőenergia hatékony felhasználásáról is. Az új támogatási rendszer „hőbónusz” bevezetésével honorálja majd a kapcsolt termelés feltételeinek megteremtését. Az átvételi támogatás időtartama a tervek szerint tizenöt év lesz, de a technológia versenyképességének javítása érdekében a biogáz termelők számára a támogatási futamidő lejártával ún. „barnatarifát” állapíthatnak meg.

Bencsik János példaértékűnek nevezte a Magyar Cukor Zrt. által indított fejlesztéseket, melyek néhány éven belül energetikai szempontból teljesen önellátóvá teszik a nagy múltú élelmiszeripari üzemet. Az Új Széchenyi Terv ezért nyújtott újabb 630 millió forintos támogatást két új fermentor megépítésére. A beruházásnak klímavédelmi hatása is lesz, hiszen évente 16 ezer tonnával csökkenti a létesítmény szén-dioxid kibocsátását.

A cikk folytatása elolvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján.cimkék: biomassza