10 év alatt 27 milliárd forintnyi környezeti megtakarítás
A KÖVET Egyesület a környezeti megtakarításokat díjazta a 10., jubileumi Ablakon Bedobott Pénz Program keretében. Az elmúlt tíz év során 84 szervezet 434 beruházását és beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, melyek összesen 27,47 milliárdnyi megtakarítást hoztak a vállalatoknak. Dr. Debreczeny István kapta az idei Winter-életműdíjat.
Élre tör az IKEA: a "lapraszerelt" szélerőműveké a jövő?
Az országok támogatóképessége már kimerülőben van, így most a társasági szférán a sor, hogy továbblendítse a megújuló energiaforrások szekerét. Az első fecskék már megérkeztek, a dán LEGO nemrég Németország egyik legnagyobb épülő tengeri szélfarmjába vásárolta be magát, míg a svéd IKEA az idei év eddigi legnagyobb szárazföldi szélprojektjét jelentette be Európában. Habár lapraszerelt szélerőműveket még várhatóan jó ideig nem kínál majd a svéd bútoróriás, példamutatása számos más társaságot tisztább energiabeszerzésre ösztönözhet.
Kihirdették a Go Green in the City döntőseit
A Schneider Electric kihirdette azt a 25 csapatot, amely továbbjutott a Go Green in the City 2012 nemzetközi verseny harmadik, egyben utolsó fordulójába - tudósít a cég közleménye.
Biogázzal fűtenek a kaposvári fürdőben
Magyarországon elsőként használ biogázt fűtésre a kaposvári fürdő, miután egy 1150 méter hosszú biogáz vezetékkel összekötötték a fürdőt és a cukorgyár biogáz-üzemét. A 106 millió forintos beruházás két éven belül megtérül, mivel a fürdő gázszámlája évente 60 millió forinttal lesz alacsonyabb.
Energiatudatos épületek tervezőit díjazta a Magyar Energia Hivatal
Kortárs építészeti eszközökkel, de hagyománytisztelő módon újított fel egy régi épületet, amelynek negyedére csökkentette az energiaigényét Kazinczy Gyöngyvér, építész, ezzel kiérdemelte a Magyar Energia Hivatal 1 millió forinttal járó Építészeti- Épületenergetikai Nagydíját. A hazai energiapiac szakértője idén alapította a díjat, mellyel a példamutató tervezői gondolkodást díjazza.
Nyíregyháza lett a Föld órájának magyarországi fővárosa
Globálisan és Magyarországon is rekordrészvétellel zárult a Föld órája mozgalom 2012. évi rendezvénysorozata: a világ 150 országából 6494 város, hazánkból 93 település csatlakozott a nemzetközi szervezetek, élükön a Természetvédelmi Világszövetség (WWF) felhívásához, és kapcsolta ki egy órára az elektromos berendezéseket. Nyíregyháza nyerte a Föld órája fővárosa címet, ahonnan a magyarországi regisztráltak közel harmada csatlakozott a kezdeményezéshez.
ÖkoKörök: a környezetbarát és gazdaságos háztartások kulcsa
Kétszáznyolcvan háztartás, környezetkímélőbb életmód és jobb társadalmi közérzet. Ez az ÖkoKörök eddig eredménye. A program tavasszal újabb lendületet vesz országos szinten is. ÖkoKörök indulnak Egerben, Esztergomban, Kecskeméten, Szegeden és Tatabányán.
Gyutai Csaba: ’Magyarország zöld szívének központja Zalaegerszeg’
Zalaegerszeg önkormányzata a környezettudatos városműködtetés megvalósítása érdekében ökováros programot hirdetett, melynek részeként a településen biometánt előállító biogáz-üzem létesült. A Rádió Orient műsorában Gyutai Csaba elmondta, a jövőben az újrahasznosítást jobban előtérbe helyeznék, emellett külső energiát nem használó, passzív házakból álló lakóparkot építenének ki. A polgármester hozzátette, a tervek között szerepel városi geotermális közműrendszer és napelempark kialakítása is.
Átadták az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjakat az Energiatakarékossági Világnapon
Március 6-án, a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából ismerhettük meg az ország első energiatudatos vállalatait az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóján.
Hulladékpapírból környezetkímélő virágtartó
Hulladékpapírból környezetkímélő virágtartó edényt gyárt egy győri családi vállalkozás Bőnyben. Azért fogtak a kezdeményezéshez, mert úgy gondolják, hogy a biotermék helyettesíthetné a műanyag “cserepeket”, amelyeket Magyarországon milliószámra dobnak a szemétbe, jelentősen terhelve a környezetet - mondta Sragner László cégtulajdonos az MTI-nek.
Magyar mobil biomasszaüzem és napkollektor a Wall Streeten
Magyar diákok innovációi is bemutatkoznak a Wall Streeten. Mobil biomasszasüzem, közösségi innovációs jukebox és egy különleges higiéniai megoldás: ez a három magyar ötlet indul a Kairos Society ötven legjobb diákvállalkozását bemutató versenyén.
Önhikisből mintafalu lett az úttörő bihari település
Magyarhomorog - Hat év alatt, 4 millió forint ráfordítással egytizedére csökkentették a fűtési költségeiket.
Zöldbe borult ipari parkok
Az energiahatékony, környezetbarát megoldások az ingatlanszektor egyre több területén jelennek meg. A szemünk előtt lévő példákon túl az utóbbi időben sokkal kevésbé reflektorfényben lévő részpiacokon is feltűntek a korszerű technológiák. Érkeznek a zöld raktárak.
Svájci síelés napenergiával
A múlt hétvégén nyílt meg a mindössze 113 lakosú Tenna településen, Svájc Graubünden kantonjában a világ első napenergiával működő sífelvonója.
Több mint háromezer európai város vállalja már az uniós energiahatékonysági tervek túlteljesítését
Újabb 263 polgármester keddi csatlakozásával immár több mint háromezer európai város és település vállalta azt, hogy területén túlteljesíti az Európai Unió 2020-ra vállalt célkitűzését, a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékos csökkentését.
Nagypáli, Európa második legzöldebb faluja
Nagypáli példáján látható, hogy egy kis település is képes nagy eredményeket elérni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nemzetközi RES Champions League versenyén, a kategóriájában induló több ezer település közül egy német község után a második helyezést érte el.
Felmérik a megújuló energia lehetőségeit a Dél-Dunántúlon
Egy európai uniós projekt keretében felmérik a Dél-Dunántúlon a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, a programban Közép-Európa öt régiója vesz részt.
Biometánnal hajtanák az autóbuszokat Zalaegerszegen
Hajtóanyagként a Zalavíz Zrt. által előállított biometánt kívánják felhasználni Zalaegerszegen a városi tömegközlekedésben; az erről szóló konzorciumi szerződést október 13-án írták alá a zalai megyeszékhelyen.
Pécs lesz hazánk első "zöld" nagyvárosa
Pécsett mintegy 31 000 távfűtött lakásban közel háromszor ennyi ember él. Jövő decembertől valamennyien teljes egészében biomasszából előállított, környezetbarát eredetű távhő mellett melegedhetnek majd.
Napelemes híd épül Londonban
Napelemtáblákkal fedik be Londonban a Temzén átívelő Blackfriars vasúti hidat, a világ egyik legnagyobb városi naperőművét létrehozva
 
1-20   21-40   41-60   61-80   81-100