Milyen engedélyek kellenek egy hőszivattyúhoz?
Napjainkban egyre inkább a megújuló energiák kerülnek előtérbe – a fosszilis energiahordozókkal szemben. Nem csupán a nagy ipari beruházáskor jellemző ez a tendencia, de a háztartásokban is. Sokan szánják el magukat Magyarországon is, hogy otthonuk energiaszükségleteinek fedezésére felhasználják a természet adta lehetőségeket, a talaj, a víz vagy éppen a levegő hőjét. A hőszivattyúk telepítése ezért hazánkban is igen népszerű. Azt azonban csak kevesen tudják, mely típusú szivattyúhoz kell hatósági engedély, s hol lehet azokat beszerezni.
626/2011 direktíva
Rég várja a hőszivattyús, épületgépész szakma, hogy életbe lépjen egy olyan direktíva, amely alapján könnyen össze lehet hasonlítani a különböző hőszivattyúk hatásfokát.
Hőenergia alapigények a hőszivattyúk alkalmazása és a Heller-terv célkitűzései tükrében
Komlós Ferenc, okleveles gépészmérnök előadása olvasható az alábbiakban a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) által tartott "Villamosság és Energia a Mezőgazdaságban" Munkabizottság (MUBI) című rendezvényről.
Nem kell visszasajtolni a termálvizet 2015-ig
A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabálycsomag tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet.
Geotermikus energia áram- és hőtermelésre
Mikor a hazai megújuló energiaforrás-potenciálokról esik szó, gyakorta kiemelkedő helyen szerepel a geotermikus energia felhasználása. Az Energetikai Szakkollégium (www.eszk.org) 2012. március 22-re szervezett előadást ebben a témában, amin Pócs István, a CEGE – Közép-európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. vezérigazgatójának prezentációját hallgathatta meg a közönség.
Földhő: Magyarország nem lesz Izland
A geotermikus energia felhasználásának eddigi legátfogóbb elemzését végezte el a Debreceni Egyetem Műszaki Karának kutatócsoportja.
A XXI. századnak az egyik innovatív technológiája a fejlett országokban széleskörűen elterjedt hőszivattyús technológia
MET Energia Műhely elnevezésű sorozatán, 2012. február 7-én a „Reális körkép a megújuló energia hasznosításáról” című rendezvényen Komlós Ferenc a Magyar Napenergia Társaság (ISES-Hungary) Szoláris hőszivattyúk munkacsoport vezető hozzászólása.
Fűtse vulkánnal a nappalit!
A gőzgépet évszázadok óta ismerjük, de James Watt találmányát 1769 óta már leváltották a benzines és elektromos motorok. A geotermikus energia hasznosítása azonban nagyon is aktuális kérdés. Ennek kapcsán az AltaRock energiavállalat a gőzgép újrafeltalálásával kísérletezik, és nem kispályáznak: kilencvenmillió liter vizet öntenének egy vulkánba, hogy a felszabaduló gőzzel állítsanak elő olcsó és környezetkímélő energiát.
Thermal Response Test - Földhőszondás hőszivattyús rendszerek földtanilag megalapozott tervezése
Az E-gépész online szaklapon Erdélyi Barna, geofizikus mérnök, geotermikus szakmérnök és Kiss László, gépészmérnök, geotermikus szakmérnök előadása olvasható.
Megújuló energiák európai technológiai platformjai és a geotermikus energia
A cikk tájékoztatást nyújt a Megújuló Energia Fűtés-Hűtés, valamint a Geotermikus Alapú Villamosenergia Termelés európai technológiai platformok alapításáról, céljaikról és az általuk felvázolt főbb fejlődési irányvonalakról a megújuló energiaiparban.
Hőszivattyú: csodafűtés, vagy átverés?
Néhány éve csak kevesen hallottak róla, ma igazi slágertéma. A semmiből energiát előállító csodaszerkezet, vagy divatos szemfényvesztés a hőszivattyú? Egyik sem, inkább egy olyan alternatívája a jól ismert fűtésrendszereknek, mellyel jól járhatunk.
Hőszivattyúsok nyílt levele Illés Zoltán államtitkárnak
A Magyar Hőszivattyú Szövetség nyílt levele Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár részére a hőszivattyús rendszerek létesítési és használatba vételi engedélyezési eljárására 2011. szeptemberétől kirótt igazgatási szolgáltatási díj megfizetéséről.
Geotermális energiával gazdaságosabb lehet a távhőellátás
Geotermális energia felhasználásával a korábbinál gazdaságosabbá válhat városi távhőellátás, és akár 20 százalékos költségcsökkentés is elérhető - közölte az EU-FIRE Kft., amely a témáról több vidéki nagyvárosban kezdeményez kerekasztal megbeszélést a városvezetőkkel, az energiaellátásért felelős szakemberekkel.
Hőszivattyús kockázat: hogyan szerződjünk?
Tényként fogadhatjuk el, hogy egy hőszivattyús rendszer hatékonysága a használó magatartásától is függ. Ezért a rendszer éves munkaszámára vonatkozó garancia bizonyos kockázatot rejt magában. Egy esetleges kedvezőtlen eredmény okának azonosítása mindkét fél érdeke.
Geotermikus energia mesteriskola indul
A megújuló energiák Nemzeti Cselekvési Tervében előirányzott jelentős fejlesztés elősegítése érdekében az MMK Energetikai Tagozata – az érdekelt tagozatokkal együttműködve – Megújuló energiák mesteriskola-sorozatot indít.
Hőszivattyúk és más technológiák kombinálása I.: üzemmódok
A következő négy hőszivattyúval foglalkozó cikkben a hőszivattyúk és más hő- és villamosenergia termelő berendezések kombinálásának lehetőségét mutatják be. Mindenekelőtt lássuk, hogy egy hőszivattyús rendszer milyen módon tud együttműködni más fűtőberendezéssel.
Hőszivattyús tapasztalat
Nagyteljesítményű vízkútról üzemeltetett hőszivattyús rendszer működési tapasztalatai egy italgyártó cég zalaszentgróti üzemében.
A geotermikus energia szerepe a magyar energiapolitikában
A kormányzat (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) képviselőjének értékelése a hőszivattyús technológiákról, energiastratégiáról, pályázatokról.
Mintaértékű hőszivattyús projektek Európában
Az előadás alapján bemutatott két ország, Nagy-Britannia és Svédország példája ösztönző lehet a döntéshozóknak. Persze máshol se minden tökéletes a hőszivattyú szempontjából; nem csak nálunk nem igazán támogatott a levegős hőszivattyú, avagy a hőszivattyúk hűtésre való alkalmazása.
A magyar hőszivattyú-piac bemutatása, aktuális piacfejlesztési javaslatok
Érett technológiai megoldások léteznek minden kulcstechnológiára, ugyanakkor további K+F szükséges, valamint az állami szektor szerepvállalásának drasztikus növelése, illetve a meglévő pénzek jobb elosztása. Kulcskérdések az Energia Stratégiában a földhőhasznosítás érvényesülése, a kiszámítható támogatási rendszer folyamatos biztosítása a hőszivattyúnak, illetve a pályázati támogatási rendszer egyszerűsítése.
 
1-20   21-40   41-60