Norvégok építenének bioerőművet Szombathelyen
A norvég tulajdonban lévő Grenor Hungária Energetika Kft. nyolcmilliárd forintért építene bioerőművet. A korszerű, környezetbarát és olcsó energiát előállító, faapríték felhasználásával működő erőművet Szombathelyen építenének .
A biomasszából előállított energia jövője az Európai Unióban
A biomassza jelentős szerepet fog játszani az EU 20 %-os megújítható energia-céljának 2020-ig történő teljesülésében. Az előzetes becslések alapján 2020-ra az EU biomassza források, több mint 50 %-a az erdőgazdálkodásból származna, el fogja érni a 65 millió tonna olajegyenértéket.
Magyar-szerb biogáz konferenciát tartottak
A szegedi és az újvidéki egyetem közösen rendezte meg egy magyar-szerb uniós oktatási-kutatási projekt nyitó konferenciáját.
Egyelőre nem lesz biomassza erőmű Vépen
A beruházó BIO-NRG Kft most arról tájékoztatta a lakosságot, hogy mivel Magyarország az egyetlen uniós tagállam, ahol jelenleg nincs érvényben a Megújuló energia beruházásokat támogató törvény, ezért minden megújuló energiás projekt szünetel és a törvény várható 2013. január 1-i kihirdetéséig szünetelni is fog.
Viszik, mint a cukrot: egyedi kazánok Zalából
Egyáltalán nem csoda, hogy a zalaszentgróti Halász Tamás nevével fémjelzett kazánokat viszik, mint a cukrot. A saját fejlesztésű berendezésben bármilyen apríték magas hatásfokon tüzelhető el.
Megújuló Energia Kutató Központ létesül Vépen
Új biogáz- üzem épült 1,8 milliárd forintos beruházással a Vas megyei Vépen; az építtetők a költségek 35 százalékát a Gazdasági Operatív Program (GOP) pályázatán elnyert támogatásból finanszírozták.
Megújuló-támogatás: biomasszára már van egy árunk!
A Biomassza Erőművek Egyesülése jogalkotói felkérésére benchmark adatokat gyűjtött a biomassza erőművekről annak érdekében, hogy a készülődő METÁR-rendszerben az átvételi árak és működési feltételek tekintetében megfelelő ösztönzési rendszer kerülhessen kiépítésre. A BEE egy lépéssel továbbment, és a begyűjtött adatok ismeretében ajánlást tett a megtérülést biztosító átvételi árakra a biomassza-erőművek esetében. Az egyesülés számításai szerint a jelenlegi átlagos 29,6 Ft/kWh-ás átvételi árral szemben a METÁR-nak 37 és 45 forint közötti átvételi árat kellene nyújtania ahhoz, hogy zöld mezős beruházások valósulhassanak meg.
Az új támogatási rendszernek el kell ismernie a biogáz termelés társadalmi hasznosságát
A készülő megújuló energia átvételi rendszer a társadalmi hasznosság elismerésével a korábbiakhoz képest kiszámíthatóbb és nagyobb befektetői biztonságot garantáló átvételi támogatást kíván biztosítani az áramot és hőt együttesen előállító biogáz erőművek számára – fogalmazott Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár az egyetlen magyar cukorgyár telephelyén tett látogatásakor 2011. október 12-én, Kaposvárott.
Biomassza hőerőmű épülhet Zalaegerszegen
Biomassza hőerőmű épülhet Zalaegerszeg landorhegyi városrészében - jelentette be a város alpolgármestere sajtótájékoztatón pénteken.
Átadták Magyarország legnagyobb biogázüzemét Szarvason
Az energiastratégia alapján a megújuló energia részaránya a jelenlegi hét százalékról 2030-ra húsz százalékra emelkedik majd - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdasági-fejlesztési főosztályvezetője kedden, azon a rendezvényen, amelyen átadták Magyarország legnagyobb biogázüzemét Szarvason.
Új technológiák a pelletgyártásban
Mivel számos tévhit, hiedelem vagy egyszerűen csak hiányos információ kering a pelletgyártás iránt érdeklődők körében, ezért a Csiba Faipari Szolgáltató Kft. alapinformációkat megosztott ezzel kapcsolatban.
Biogáz a gyakorlatban: Működő biogázüzemek Magyarországon
A fosszilis energiahordozók iránti kereslet élénkülése, az emelkedő olajár fokozza a megújuló forrásokból származó energia versenyképességét, és ez a biogázüzemek létesítésének is lendületet adhat.
Energia-ültetvények - szemléletváltásra kényszerül az agrárium
A magyar gazdálkodóknak is újabb fontos, kiszámítható bevételi forrást jelenthet az energiaültetvények telepítése és az energetikailag hasznosítható mezőgazdasági melléktermékek értékesítése, miután az Európai Bizottság jelezte, a mezőgazdasági kiadások szintje - és így a nyújtható támogatások mértéke - nem emelkedik a következő uniós költségvetési időszakban.
Biogázt táplálna a földgázhálózatba az E.On
Az E.On Németország több tartományában is arra készül, hogy biogázt tápláljon a hálózatába. A társaság tervei szerint az idei év végére óránként 1700 köbméter biogázt fog bejuttatni a közcélú hálózatba. 2012-ig erre és hasonló projektekre 20 millió eurót tervez elkölteni a társaság - olvasható az E.On közleményében.
Jelentős hét volt ez a hazai biogázipar számára
Két biogázüzem működésének elindulására is sor került a héten. A Bicsérdi Arany-Mező Zrt. egy kisebb, 800 millió forintból épült 635 kilowatt teljesítményű biogázüzemet avatott fel Bicsérden, míg Szarvason a német Aufwind Neue Energien GmbH beruházásában, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével véghezvitt 4,2 MW-os biogázprojekt próbaüzeme indult meg - számol be az MTI
Véget ér a zöldbenzin aranykora
Az E85 nincs túlkompenzálva, sőt további támogatása is elfogadható lenne, állítja a Magyar Bioetanol Szövetség, miután a kormány úgy döntött, megszünteti a zöldbenzin jövedékiadó-mentességét. Hogy ezentúl 26, vagy 40 forintot kell-e fizetni literenként, arról hétfőn dönt a parlament, az viszont biztosnak látszik, hogy véget ér a zöldbenzin aranykora Magyarországon.
Biomassza hasznosítása tüzelőanyagként
Magyarországon az energiaimport folyamatosan nő, derül ki a az Európai Bizottság statisztikájából. Az ország energiatermelését mindenképpen növelni szükséges, hogy csökkentsük kiszolgáltatottságunkat, erre a legjobb lehetőség a megújuló energia előállításának és felhasználásának növelése hazánkban. A szilárd biomassza legegyszerűbb felhasználási formája az, ha minimális feldolgozás után közvetlenül energiát nyerünk belőle tüzelőanyagként való felhasználása során.
A biomasszások szerint csiszolni kell még az energiastratégián
Az erdészeti faanyag kontrollált és fenntartható energetikai felhasználása egyáltalán nem káros sem környezetvédelmi, sem erdőgazdálkodási szempontból, sőt felhasználása nemzetgazdasági érdek és erősség - emelik ki a Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE) szakértői a "Nemzeti Energiastratégia 2030" koncepció kapcsán összeállított anyagukban. A kormányzat számára megküldött hivatalos álláspontjában az egyesülés ugyanakkor felhívja a figyelmet az energiaültetvényekkel kapcsolatos negatív prekoncepciókon alapuló, szakmailag téves megállapításokra és a már kiépített távhő-rendszerek "elkótyavetyélésének" veszélyeire is. Az alábbiakban a BEE közleményét olvashatják.
Brikett készülhetne a villányi szőlővesszőből
Venyigéből készítenének brikettet Villányban és a bortermeléssel, szőlőtermesztéssel foglalkozó környező falvakban egy mintaprogramnak szánt fejlesztéssorozat részeként.
Biogáz-erőmű épül Csornán
Biogáz-erőmű épül a jövő év végére Csornán, mintegy 800-850 millió forintos beruházással – írja keddi számában a Kisalföld.
 
1-20   21-40   41-60   61-80