A napenergetika piac változása
A kínai dömpingárak az európai napenergia-hasznosító társaságokat is a padlóra küldték, sőt egyes elemzések tömeges csőddel is riogatnak. Akad azonban néhány olyan cég, melynek részvényeit még vételre ajánlják az elemzők.
Dömpingellenes eljárást indított az EU a napelemgyártó kínai cégek ellen
Dömpingellenes eljárást kezdeményezett a kínai napelemekkel kapcsolatban az Európai Unió csütörtökön, a kínai kereskedelmi minisztérium sajnálatát fejezte ki az esettel összefüggésben, a Kínában lévő európai cégek megtorló intézkedésektől tartanak.
Elkészült az átlátszó napelem
Az UCLA kutatói akár ablakok készítésére is alkalmas, átlátszó napelemet fejlesztettek ki.
A nanostrukturált felület hatékonyabbá teszi a szerves napelemeket
Az új lézeres eljárás különösen gyorsan és hatékonyan javíthatja a szerves napelemek felületi strukturáltságát, így növelve hatásfokukat.
Napelemet raknál a házra? Így kell adóznod utána
Bár az tény, hogy az áramszolgáltatóknak Magyarországon kötelezően át kell venniük a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekben megtermelt áramot, nagy kérdés ugyanakkor, hogy túltermelés esetén van-e a háztartási kiserőművek tulajdonosainak adófizetési kötelezettsége. A NAV állásfoglalása szerint igen cizellált a kép, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben egyedi elbírálás alá esik az "adóalany".
Elemzés a hazai napenergia-piacról
Immár negyedik alkalommal jelenik meg az ENERGIAKLUB részletes elemzése a hazai napenergia-piac aktuális helyzetéről.
Csúcson a napenergia alapú áramtermelés Németországban, de hiányzik több ezer kilométer vezeték
Németországban a napelemes rendszerek együttes teljesítménye az előző héten pénteken és szombaton a déli órákban elérte a 22 ezer megawattot, ami nagyjából 20 atomerőmű teljesítményének felel meg. A hétköznapi fogyasztást tekintve az ország áramigényének nagyjából egyharmadát lehetne fedezni napelemekkel.
Képekben a világ legnagyobb naphőerőműve
A Brightsource 370 megawattos, Las Vegas mellett épülő létesítménye kezd formát ölteni, igaz a naphőerőművek jövője sokkal homályosabb.
Az új naperőművek többsége már Európán kívül épül majd
A tavalyi évben is jelentős növekedést mutatott a világ napenergia-piaca, az európai szereplők mellett Kína, az Egyesült Államok és Japán is jelentős kapacitásokat épített ki. Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) várakozása szerint az előttünk álló években már kisebb ütemben fejlődik majd az európai piac, de a világ többi részén igen komoly növekedési lehetőségek mutatkoznak.
Mennyire versenyképes a napenergia?
A legújabb MIT tanulmány szerint nincs szükség műszaki forradalomra ahhoz, hogy a napelemek termelte elektromos áram 10 éven belül ugyanannyiba kerüljön, mint amit a széntüzelésű erőművek szolgáltatnak.
Mennyire versenyképes a napenergia?
A legújabb MIT tanulmány szerint nincs szükség műszaki forradalomra ahhoz, hogy a napelemek termelte elektromos áram 10 éven belül ugyanannyiba kerüljön, mint amit a széntüzelésű erőművek szolgáltatnak.
Úszó napelemek
Egy aprócska olasz tóban úszkál annak a napelem-rendszernek a prototípusa, amelyet a Firenzei Tudományegyetem mérnökei fejlesztettek ki, írja az AFP
Besokallt a német kormány: odavágtak a napenergia-támogatásoknak
A német vezetés ismét hozzányúlna a napenergia-támogatásokhoz. A támogatások csökkentéséről szóló bejelentést a gazdasági és a környezetvédelmi miniszter együtt jelentették be. A kormány célja, hogy a napenergia további nagy ütemű terjedése nem okozzon túlzott növekedést az áram fogyasztói árára, valamint hogy a napenergetikai beruházások ne vonjanak el túlzott mértékű tőkét az egyéb tiszta technológiáktól.
Hámozott napelem alapanyag
Egy amerikai vállalat új eljárása leheletvékony szilícium wafert ígér kevesebb hulladék mellett.
Tíz százalék fölött a szerves napelemek hatásfoka
Az UCLA kutatói minden eddiginél hatékonyabb szerves anyagokból (polimerekből) készült napelemet hoztak létre, amely tulajdonképpen több cella kombinációjából tevődik össze, amelyek mindegyike más hullámhossz-tartományt nyel el elsődlegesen.
A német napenergia-piac halálát viziónálja a Bosch
A Bosch vélekedése szerint amennyiben támogatást nyer a német gazdasági miniszter azon felvetése, hogy 1 GWp-os éves támogatási korlátot vezessenek be az új napelem-telepítések tekintetében, akkor a német napenergia-piac meghal - számol be a Reuters.
Napenergia napsütés nélkül - A technológia nem bonyolult, csak a gazdasági vonatkozásai
Ahhoz, hogy a napenergia komoly szerepet játsszon, vagyis jelentős súlyra tegyen szert az áramtermelésben, le kell győzni egy nagy akadályt: meg kell találni a módját a raktározásának, hogy akkor is használni lehessen, ha nem süt a nap. Úgy tűnik, a kihívás ráirányítja a figyelmet egy másfajta energiára, a nap-hő energiára, arra a módszerre, amely úgy állít elő áramot, hogy a nap melegét vízforralásra használja. A forró vízzel sót melegítenek fel, amely eltárolja az energiát olyan időszakokra, amikor az áramfogyasztás megugrik.
Megugrott az olasz napenergia-felhasználás
Az újonnan üzembe helyezett napenergiás áramtermelő kapacitás terén Olaszország tavaly megelőzte Németországot - jelentette az EPIA (European Photovoltaic Industry Association). A két ország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek.
Úszó napelemek, melyek hullámenergiát is gyűjtenek
Phil Pauley tervezte a Marine Solar Cells (MSC) névre hallgató hibrid napelemeket, melyek a napenergiát és a hullámokból nyert energiát alakítják át elektromos energiává.
Rekord mértékben nőtt a napenergia felhasználása
Az új telepítéseknek köszönhetően globálisan 54 százalékkal bővült a villamosenergia termelésre alkalmas napelemek kapacitása - derül ki a Bloomberg New Energy Finance adataiból. A bővülést elsősorban a Németországban és Olaszországban megvalósított rekord szintű telepítések hajtották.
 
1-20   21-40   41-60   61-80   81-100   101-120   121-140