Jelentős hét volt ez a hazai biogázipar számára

Két biogázüzem működésének elindulására is sor került a héten. A Bicsérdi Arany-Mező Zrt. egy kisebb, 800 millió forintból épült 635 kilowatt teljesítményű biogázüzemet avatott fel Bicsérden, míg Szarvason a német Aufwind Neue Energien GmbH beruházásában, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével véghezvitt 4,2 MW-os biogázprojekt próbaüzeme indult meg - számol be az MTI

"Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára a bicsérdi átadási ünnepségen azt mondta, a kormányzat kiemelt célja, hogy a termelési költségek csökkentése, valamint a fenntarthatóság érdekében támogassa a melléktermékek energetikai hasznosítását. Megjegyezte: bár 2013-ig már csak szűk forrás áll rendelkezésre a bicsérdihez hasonló fejlesztések megvalósításához, bíznak abban, hogy ezt követően újra nagyobb lehetőség lesz biogáz üzemek építésének támogatására is.

Berki Gyula, az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó és mintegy száz embert foglalkoztató Bicsérdi Arany-Mező Zrt. elnök-igazgatója az átadási ünnepségen elmondta, hogy a biogáz üzem építését bevételeik növelése és a munkahelyek megtartása érdekében határozták el. Az üzem 39 ezer tonna trágyából nyert 2,6 millió köbméter biogáz felhasználásával 950 átlagos háztartás áram- és 450 háztartás hőellátásának megfelelő energiát termel. Megjegyezte, hogy a beruházás mintegy 800 millió forintos költségének több mint a felét európai uniós pályázati forrásból, a fennmaradó részét saját erőből és banki hitelből finanszírozták.

Az új energiatermelő üzem átadásakor elhangzott az is, hogy Magyarországon jelenleg mintegy 30, agrárbázisra épülő biogáz üzem működik. Számuk növelése azért is előnyös lenne, mert ezzel csökkenthető az ország energiafüggősége, szén-dioxid kibocsátása, a trágya erjesztésének végtermékeként keletkező biotrágyával pedig jelentős mennyiségű műtrágyát lehet kiváltani. A keletkező hőenergiával nemcsak mezőgazdasági létesítmények, hanem helyi közintézmények, iskolák is fűthetők.

Szarvason a legnagyobb

Az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft és a szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésében felépült biogázprojekt két helyszínen valósult meg. Szarvas külterületén épült meg maga a biogázüzem, míg a Gallicoop telephelyén történik a termelt biogáz több mint nyolcvan százalékának energetikai felhasználása a kapcsolt villamos-, hő- és hidegenergia hasznosítása.

Az új 4,2 megawatt teljesítményű üzem 3,9 milliárd forintból valósult meg, amelyhez csaknem 500 millió forintos uniós és kormányzati támogatást nyert el a német Aufwind Neue Energien GmbH hazai leányvállalata. A telepített berendezések egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására alkalmasak.

A szarvasi biogázüzem évente 132 ezer tonna nyersanyagot, közöttük sertéshígtrágyát, sterilizált vágóhídi hulladékot, pulyka- és szarvasmarha almos trágyát fog feldolgozni környezetkímélő módon. A projektben közreműködő Gallicoop Zrt. telephelyén egy kiserőmű közbeiktatásával szolgáltatnak fűtési célú melegvizet és technológiai gőzt, valamint hűtési hidegenergiát. Az erőmű évente megközelítőleg 1,5 millió köbméter földgázt vált ki."

Forrás: MTIcimkék: biomassza