Magyar-szerb biogáz konferenciát tartottak

A szegedi és az újvidéki egyetem közösen rendezte meg egy magyar-szerb uniós oktatási-kutatási projekt nyitó konferenciáját.

Sajtóközlemény - Magyar Biogáz Egyesület

2012. január 13-án került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékének és az Újvidéki Tudományegyetem Műszaki Karának közös „A biogáz termelés határ menti fejlesztésének megteremtése a biogáz potenciálok, oktatás, valamint kutatás és innováció közös meghatározásával” című magyar-szerb IPA projektjéhez kapcsolódó BIOGAS HU-SRB nyitókonferenciája. A 20 hónap időtartamú és a közel 283 000 euró összköltségvetésű projekt célja a biogáz technológiai elterjesztése és megerősítése Szerbiában a magyar partner laboratórium tapasztalatainak felhasználásával. A partnerek ki fogják terjeszteni a technológiát olyan alapanyagok hatékony feldolgozására is, amelyek ma még nem bonthatók le a biogáz üzemben, mint például a fehérjében és rostokban gazdag biomassza féleségek.

Gyakorlati laboratóriumi közös kutatási program keretében fiatal szerb szakemberek képzése valósul meg a biogáz technológia kezelésére, a folyamat biotechnológiai szervízelésének fogásaira. A nyitórendezvényen a meghívott előadók ismertették a biogáz technológia lényegét és előnyeit a nagyközönséggel és döntéshozókkal. Ezen felül az érdeklődők betekintést nyertek az EU Duna Régió Stratégiájába, amely a magyar EU elnökség alatt született EU szintű együttműködést szorgalmazza a Duna menti országok között. A résztvevők előadást hallgattak meg a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program működéséről és az elért eredményekről.

A Szegedi Tudományegyetemen folyó technológia-transzfer folyamatok bemutatása, a nemrégiben felállt innovációs igazgatóság működésébe adott betekintést. A biogáz technológia gyakorlati megvalósításával kapcsolatos kérdéseket mutatta be annak a biogáz üzemnek a bemutatása, amely 2011 decemberében kezdte el működését Szeged határában a Zöldforrás Kft. kezelésében. Az üzemi léptékű biogáz termelő berendezés egyben az SzTE új kutatási eredményeinek technológiai fejlesztésére is alkalmas.

Az Európai Biogáz Egyesület tevékenységét a nemzetközi szervezet elnökségi tagja mutatta be. Ennek nyomán a megbeszélés egyik konkrét eredménye, hogy a résztvevők elhatározták: az Európai Biogáz Egyesület segítségével és koordinálásával, a Magyar Biogáz Egyesület támogatásával, régiós tapasztalatára támaszkodva kezdeményezik a Szerb Biogáz Egyesület megalakítását.

A biogáz ipar dinamikus fejlődését segíti elő Szerbiában a tavaly bevezetett, a biogáz üzemek számára jelentős bevételt eredményező “zöld áram” támogatási rendszer. Hasonló támogatási rendszer működik évek óta a határ magyar oldalán is, de a támogatás mértékében a magyar szisztéma tanulhatna a szerbektől.cimkék: biomassza