Megújuló-támogatás: biomasszára már van egy árunk!

A Biomassza Erőművek Egyesülése jogalkotói felkérésére benchmark adatokat gyűjtött a biomassza erőművekről annak érdekében, hogy a készülődő METÁR-rendszerben az átvételi árak és működési feltételek tekintetében megfelelő ösztönzési rendszer kerülhessen kiépítésre. A BEE egy lépéssel továbbment, és a begyűjtött adatok ismeretében ajánlást tett a megtérülést biztosító átvételi árakra a biomassza-erőművek esetében. Az egyesülés számításai szerint a jelenlegi átlagos 29,6 Ft/kWh-ás átvételi árral szemben a METÁR-nak 37 és 45 forint közötti átvételi árat kellene nyújtania ahhoz, hogy zöld mezős beruházások valósulhassanak meg.

A nemrég megjelent METÁR-koncepció kapcsán a Biomassza Erőművek Egyesülése a mai napon sajtótájékoztatón mutatta be, hogy milyen átvételi árak mellett lehet versenyképes a készülődő hazai megújulóenergia-ösztönzési rendszer.

A BEE METÁR-rendszerhez kapcsolódó benchmark modelljét az egyesülés főtitkára Rudolf Péter, Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia Zrt. kereskedelmi igazgatója és Gulyás Olivér, az MKB Bank osztályvezetője mutatták be.

A jogszabály-előkészítés során a Magyar Energia Hivatal felkérte a BEE-t, hogy a biomassza-erőművek esetében szolgáltasson benchmark adatokat annak érdekében, hogy az új támogatási rendszer megalapozott gazdasági működést biztosíthasson majd az új erőművi egységek számára.

A BEE nyolc európai és két dél-amerikai országból gyűjtött adatokat a hivatal által megadott szempontok mentén. A BEE további adatokat is szolgáltatott, a magyar viszonyoknak megfelelő feltételek mellett becslést igyekeztek adni a megtérüléshez és a fenntartható működéshez szükséges áramárak tekintetében.

A bekért adatok alapján a nemzetközi példák és az ország specifikus feltételek figyelembe vételével ahhoz, hogy zöld mezős beruházásban biomassza-kapacitások épülhessenek ki Magyarországon az új METÁR-renszerben teljesítménytől, technológiától és a felhasznált tüzelőanyag típusától függően 37,43 és 45 forint közötti kilowattóránkénti átvételi árra lenne szükség, szemben a jelenlegi átlagos 29,6 forint/kWh-val.

Megújuló-támogatás: biomasszára már van egy árunk!

A cikk folytatása elolvasható a Portfolio.hu oldalon.cimkék: biomassza