Algabiodízel?

A biodízel előállításának egyik legígéretesebb nyersanyagai a rendkívül gyorsan növő algák. Egy algatelepen évente többször is van aratás. A kérdés csak az, hogy milyen áron?

A legkorszerűbb algatelepeken csövekben termesztik az algát. Ezekben a csöves bioreaktorokban intenzív keveréssel biztosítják, hogy a biomaszsza a napfény energiáját, vizet, szén-dioxidot és a vízben oldott tápanyagokat felhasználva növekedjen. Ebből az óriási mennyiségűnövényi alapanyagból kémiai eljárással biodízel üzemanyagot lehet előállítani.

Anna Stephenson, a University of Cambridge kutatója megvizsgálta,hogy mennyire „környezetbarát” ez az eljárás. Összehasonlította az előállítás és felhasználás során termelt szén-dioxid mennyiségét a kőolajból nyert dízelolaj környezetszennyezésével, és meglepő eredményre jutott. Az alga termelése és felhasználása során 320 g káros anyag(főként szén-dioxid) kerül a levegőbe, míg a dízelolaj esetében „csak”86 gramm. Ezek az értékek természetesen egységnyi energiaértékre vonatkoznak.

A kutató a probléma fő okát az algatermelés módjában látja. A csövekben növekvő algatelepek keverése annyi energiát emészt föl, ami irreálissá teszi a biodízel ily módon történő előállítását. Anna  Stephenson a mesterséges tavakban történő természetes algatermesztés híve.Számításai szerint így már csak 19 gramm káros anyag jut a levegőbe egységnyi energia előállításakor.

A helyzet azonban nem enynyire rózsás. A nyitott algatelepek hozama jóval kisebb, mint a bioreaktoroké, és mindemellett folyamatosan pótolni kell a nagy felületű mesterséges tavak hatalmas párolgási veszteségét.

Benjamin Taylor cambridge-i vegyészmérnök véleménye szerint a legjobb megoldás zárt bioreaktorok használata a biomassza keverésének optimalizálásával. Taylor egy olyan csőrendszert fejlesztett ki,amelyben az áramló víz mozgása terelők segítségével örvénylő mozgássáalakul. Ezzel a megoldással a víz frissítését és a massza keverését sokkal kisebb energiabefektetéssel lehet megoldani. A számítások szerintígy a hagyományos bioreaktorok energiaköltségének csak mintegy 4 százalékára van szükség.

A bioüzemanyagok előállítása annyira kiemelt jelentőségű az EgyesültÁllamokban, hogy az Exxon Mobil és a Synthetic Genomics 600 milliódollárt fektetett be az algából nyert bioüzemanyag kutatásába.Véleményük szerint 8-10 éven belül az algából előállított biodízel olcsóbb lesz, mint a fosszilis üzemanyag.

Forrás: Népszabadság onlinecimkék: bioüzemanyag