Amitől zöldnek számít az üzemanyag

A Massachusetts Institute of Technology kutatói által az Environmental Science and Technology című folyóiratban publikált cikk alapján érdemes átgondolni a bioüzemanyagok jelenlegi és jövőbeni szerepét.

James Hillman kutatómérnök és csapata tizennégy diesel és repülőgép üzemanyagot vizsgált meg, melyek élelmezési célra is használható alapanyagból származnak. A tanulmány arra fókuszált, hogy megállapítsa, az életciklus számításnak melyek azok a kulcsterületei, melyek a legnagyobb hatással vannak a végeredmény bizonytalanságára. Így megállapítható, hogy melyek azok a legfontosabb tényezők, amelyek alapján eldönthető, hogy adott bioüzemanyag alkalmazása fenntartható-e vagy sem.

A tanulmány eredményei jól alátámasztják az életciklus-szemlélet eddig elfogadott alaptételeit és további fontos megállapításokat tesznek. Például statisztikai adatokkal megalapozza azt a tényt, hogy az olajpálmáknak, melyeket kivágott őserdők helyére telepítenek, ötvenötször akkora a széndioxid terhelése, mint az egyéb mezőgazdasági területeken termesztett olajpálmáknak. Az írásból levonható legfontosabb tanulság, hogy nem szabad végérvényesen megbélyegezni egy adott technológiát, hogy az jobban vagy kevésbé terheli a környezetet, mint a többi. Nagyon sok függ attól, hogy az eljárásokat hogyan valósítják meg a gyakorlatban. Jobban befolyásolhatja egy adott boiüzemanyag ökológiai lábnyomát, hogy hol termesztik annak alapanyagát és milyen módon hasznosítják a keletkező melléktermékeket, mint az üzemanyag előállítás konkrét folyamata. Hillman szavaival: „Arra jutottunk, hogy technológiák, amelyek amúgy nagyon ígéretesnek tűnnek, magas kibocsátásokat okozhatnak, amennyiben nem megfelelően alkalmazzák őket. Nem mondhatjuk egyszerűen, hogy egy bioüzemanyag jó vagy rossz - attól függ, hogy hogyan állították elő és kezelték, és ez az a része a vitának, amit eddig nem hoztak előtérbe.”

Érdemes ezek alapján újragondolni, hogy azon üzemanyagok - akár autókban akár repülőgépekben pöfögik el őket - amelyeket „zöldebbnek” kiáltunk ki, mint a többi, milyen buktatókat vagy lehetőségeket rejtenek magukban. Nem biztos, hogy a legfontosabb szempontokat mérlegeltük, amikor eldöntjük, hogy melyik üzemanyag terheli kevésbé a környezetet.

Forrás: Kitekintő.hucimkék: bioüzemanyag