Csak tanúsítvánnyal rendelkező bioüzemanyag támogatható

Csak tanúsítvánnyal rendelkező bioüzemanyag felhasználása támogatható az Európai Unióban - hangzott el április 26-án Budapesten egy szakmai konferencián.

Bárczi István, az SGS Hungária Kft. (svájci székhelyű nemzetközi tanúsító cég magyar leányvállalata) környezetvédelmi üzletág-vezetője elmondta: a bioüzemanyagok felhasználását csak akkor lehet az Európai Unióban anyagilag ösztönözni - például adókedvezménnyel -, ha azok előállítása megfelel a fenntarthatósági kritériumoknak. Ezt az Európai Parlament még 2009-ben kiadott irányelve határozta meg, amely a megújuló energia támogatásáról szól.

A feltételek ellenőrzésére hozta létre a német szövetségi élelmiszeripari, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztérium az ISCC rendszert, amely a termőföldtől a termék felhasználásáig teszi lehetővé a folyamat nyomon követését.

A tanúsítás lényege, hogy a bioüzemanyagok - például bioetanol, biodízel - előállításában részt vevő termelők és cégek megfeleljenek a szigorú környezet- és természetvédelmi, valamint egyéb követelményeknek. Így nem állítható elő energetikai céllal termelt növény volt erdő területén, vagy természetvédelmi területen, illetve volt vizes élőhelyen. Emellett feltétel még a jó mezőgazdasági gyakorlat alkalmazása az energetikai célú növények termőhelyén, illetve az is, hogy a fosszilis energiahordozókhoz képest az új - helyettesítő - bioüzemanyag széndioxid kibocsátása 35 százalékkal kisebb legyen.

Bárczi István megjegyezte: ahhoz például, hogy egy felvásárló az általa megvett repcét vagy kukoricát bioüzemanyag-alapanyagnak adhassa el, az általa összefogott termelők legalább 3 százalékának tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Hozzátette: a tanúsítás ugyanakkor kifizetődő, mivel a piacon 3-5, de akár 10 euróval - azaz 800-2.700 forinttal - is többet lehet kapni a tanúsított termelőnek a repcéért, illetve a kukoricáért tonnánként.

Forrás: MTI/ Zöldtechcimkék: bioüzemanyag