Elektromos töltőállomások a Nyugat-Dunántúlon

Elektromos járművek feltöltésére alkalmas töltőállomások építését tervezik a Nyugat-Dunántúlon. Egy berendezés akár húsz perc alatt is feltölt például egy elektromos biciklit, az üzemanyag ára pedig harmada-negyede a fosszilis anyagokénak.

Bár Magyarországon még kevesen használnak elektromos járművet, egyre több a hibridautó, elektromos bicikli és moped. Ezért határozta el a Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, hogy töltőállomások telepítésével meghonosítja a régióban az „elektromos közlekedést”. Az év végére akár tizenöt-húsz szerkezetet is elhelyezhetnek a térségben.

Egy töltőállomás akár húsz perc alatt is feltölt egy elektromos biciklit, az üzemanyag ára pedig harmada-negyede a fosszilis anyagokénak, ráadásul ez az üzemanyag környezetbarát – mondta a 180 percben Magyar Dániel, az ügynökség ügyvezető igazgatója.

Az egyik, napelemekkel működő töltőállomást Győrben építik ki, ha pedig sikeres lesz a német és osztrák partnerekkel közösen benyújtott európai uniós pályázat, közös, közép-európai „E-mobility koncepciót” alakítanak ki. Szintén a tervek között szerepel a szlovén-magyar határ mindkét oldalán töltőállomások építése. A számítások szerint 30-40 kilométerenként kellene e-töltőállomást létesíteni ahhoz, hogy folyamatosan lehessen közlekedni az elektromos járművekkel.

Forrás: Kossuth Rádiócimkék: bioüzemanyag