Hulladékból készít biodízelt az Enerkem új gyára

80 millió dolláros beruházást tervez az Enerkem a kanadai Edmonton város és Alberta tartomány együttműködésével.

Az Enerkem társaság, amely hulladékból állít elő bioüzemanyagot,  80 millió dolláros beruházást tervez a kanadai Edmonton város és Alberta tartomány együttműködésével.  Az új bioüzemanyag-gyár éves teljesítménye 36 millió liter lesz, és olyan szabadalmaztatott technológiát fog alkalmazni, amely a tartomány területén keletkező hulladékot alakítja át bioüzemanyaggá.

Az Enerkem Alberta Biofuels – az Enerkem leányvállalata – fogja építeni, birtokolni és üzemeltetni a gyárat,amelyben a megállapodás szerint százezer tonna hulladákot kell az elkövetkező 25 évben bioüzemanyaggá alakítani. Az erőmű, amely 2011-ben kezdi el a működést, 180 munkahelyet biztosít az építés és a működtetés során. 


Az Enerkem elnök-vezérigazgatója, Vincent Chornet elmondta: az erőmű jelzi az átalakítást célzó beruházások elindulását, és az egyik legelső kereskedelmi méretű bioüzemanyag-erőmű lesz Észak-Amerikában.“Ez az erőmű a kezdete annak a globális átalakulásnak, amelynek során a nem újrahasznosítható hulladékból üzemanyag készül, amely aztán hajtja a járműveinket és közben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást” – tette hozzá Chornet.

Forrás: ENERGIAINFOcimkék: bioetanol, bioüzemanyag