Több etanol az amerikai autósoknak

Az USA-ban hamarosan bevezetésre kerül a benzin mellett tizenöt százalék bioetanolt tartalmazó, E15 névre keresztelt üzemanyag.

A Környezetvédelmi Ügynökség újabb határozata szerint -az eddigi 2007 helyett- a 2001-es évjáratnál nem régibb személyszállító autókba lesz tankolható az új keverék. Az E15 bevezetését nyár elejére tervezik a döntéshozók, addig a legfontosabb teendő egy minél egyértelműbb megkülönböztető jelzés kidolgozása. Az Ügynökség akkor fogja engedélyezni a benzinkutakon való forgalmazását az új üzemanyagnak, ha az téveszthetetlenül beazonosítható. Erre azért van szükség, mert a magasabb etanol tartalom olyan járművek motorjait, melyek nem alkalmasak ilyen üzemanyaggal történő üzemeltetésre tönkretehetik, illetve nőhet károsanyag kibocsátásuk. Jelenleg körülbelül az amerikai járművek kétharmadába tankolható az üzemanyag. A fogyasztók megfelelő tájékoztatása kulcsfontosságú lehet ilyen helyzetben - erre igen szemléletes példaként szolgálnak a jelenleg Németországban az újonnan bevezetett E10 körül dúló viszályok.

Az új üzemanyag bevezetése mögött elsősorban a bioetanol ipar lobbija áll, a döntés azonban megfelel az „Energiafüggetlenségi és - biztonsági törvénynek”, amely 2022-re évi 136 milliárd liter megújuló üzemanyag alkalmazását írja elő. A boiüzemanyag ipar képviselői, élükön a washingtoni Growth Energy-vel azért fejtettek ki nyomást a döntéshozókra, mert tucatnyi vállalat jutott csőd közeli állapotba az utóbbi másfél évben. A kereslet megnövelésétől munkahelyek teremtését, a kőolajtól való függőség, illetve költségeinek mérséklését, valamint az üvegházhatású kibocsátások csökkentését remélik. Több érdekcsoport fejezte már ki nemtetszését az új üzemanyaggal kapcsolatban. Az autósok fogyasztóvédelme, illetve a kőolaj feldolgozó vállalatokat tömörítő szervezet szerint nagy veszélyeket rejt magában az E15 a gépkocsi tulajdonosoknak, ugyanis az tönkreteheti járműveiket. A környezetvédők is szkeptikusak az etanollal szemben, mivel számos vizsgálati eredmény utal arra, hogy a növényekből előállított üzemanyag negatív környezeti illetve gazdasági hatásai meghaladják annak előnyeit.

Forrás: Kitekintő.hucimkék: bioüzemanyag