Új fenntarthatósági normák a bioüzemanyagokra

Csak környezeti fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező bioüzemanyagok számolhatók el az Európai Bizottság döntése nyomán a 2020-ra meghatározott 10 százalékos uniós bioüzemanyag-cél teljesítésére.

Az Európai Bizottság a környezetvédők aggályai reagálva hozta meg ezt a döntést, ugyanis többen féltek a  kontroll nélküli bioüzemanyag-előállítás környezeti és társadalmi károkat okozhat erdők és élelmiszer-termesztésre használt termőföldekültetvényekké alakítása során. Ehhez kapcsolódóan az első lépés egy minősítésrendszer kialakítása lesz, amelyhez a Bizottság csak az iránymutatásokat adta meg és szabad kezet adott az országok számára megfelelő rendszer kialakításához. Bár költségvetési és adminisztrációs szempontból logikusnak tekintenék, ha egy európai rendszer alakulna ki. 

Az elfogadás egyik alapvető feltétele, hogy egy független minősítőauditálja a teljes gyártási láncot, az üzemanyag-növény termesztésétől kezdve – függetlenül attól, hogy az Unió területén vagy harmadik országokban történik-e – az előállításon és szállításon át a végsőkereskedőig, aki kiszállítja az üzemanyagot a töltőállomásra.

Részletesebb információk a forrás előfizetőinek érhetők el.

Forrás:www.bruxinfo.hu

Kép: www.sarretinfo.hucimkék: bioüzemanyag