Zalaegerszegen átadták Közép-Európa első biometán töltőkútját

Közép-Európa első, biometán üzemanyag tankolására alkalmas töltőkútját avatták fel Zalaegerszegen, a Zalavíz Zrt. szennyvíztisztítójának területén.

Gyutai Csaba, a város alpolgármestere az avatáson elmondta: a szennyvíziszapból előállított és tisztított biometánnal kezdetben a Zalavíz autóit hajtják, de a tervek szerint a város tömegközlekedési járműveit is elláthatják az itt nyert üzemanyaggal. Ez jelentős megtakarításokat hozhat, hiszen jelenleg 90-100 forintos literenkéntiönköltségi áron tudják biztosítani a szennyvíztelepen nyert biogázt.

A politikus hozzátette: a zalai megyeszékhely jövőjének szempontjából is nagy jelentőségű az önkormányzat résztulajdonában állótársaság beruházása. A zalai megyeszékhely ugyanis ökovárossá szeretne válni, amelynek része, hogy teljes körűen szelektíven kezelik a hulladékot, akár ásványvíz minőségű ivóvizet kívánnak biztosítani a lakosságnak, és az alternatív energiaforrások hasznosításának további lehetőségeit is megteremtik.

Burján Richárd, a Zalavíz elnök-vezérigazgatója kifejtette: a szennyvíztisztítóban keletkező iszapot egy rothasztó toronyba vezetik,majd az itt keletkező biogázt tisztítják, szűrik és sűrítik, hogy a megfelelően átalakított gépkocsikba tankolhassák. A biogáz tisztító 150 millió forintos beruházásához a kohéziós alapból 95 százalékos támogatást nyertek, a töltőállomást pedig saját forrásból, 20 millióforintból alakították ki.

A Zalavíz vezetője elmondta: a fejlesztés gazdaságilag is megtérülőberuházás, de jelentős környezetvédelmi haszonnal is jár, miután a biometánnal hajtott autóknak lényegesen alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása is. Egyelőre egy személyautót alakítottak át azúj üzemanyagfajtára, de a tervek szerint a meglévő közel százdarabos autópark cseréjével teszik alkalmassá járműveiket a biometán üzemmódra.

A cégvezető elmondta, hogy a beruházás kapcsolódik a Zalaegerszeg és térségében évek óta folyó szennyvízprojekthez. Ennek részeként 13 milliárd forintos költséggel újult meg és bővült a térségben a csatornahálózat, és korszerűsítették a szennyvíztelepet.

A zalai megyeszékhelyen az energiahatékonysági beruházások eredményeként a keletkező biogázt fűtésre, gázmotorokkal villamos energia termelésére, és most már üzemanyagként is hasznosítani tudják.

Forrás: MTI/Zöldtech cimkék: bioetanol, bioüzemanyag