Passzívház képzési körút

Klaszterünk részt vett az Ausztria - Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 - 2013 keretében megvalósuló CEEBEE projekt által szervezett Passzívház képzési körúton

A tanulmányút keretében első körben a buszon meghallgathattunk egy előadást Erwin Kaltenegger, építésztől A passzívház alapjai koncepcióról.

Az előadásban elhangzott, hogy az embereknek egyre több hasznos alapterületre van szükségük, jelenleg olyan 35 m2-re. Ráadásul kellemes közérzethez az embereknek egyre magasabb hőmérsékletre van szükségük. Az átlag ember energiafelhasználása a háztartásban a következőképp néz ki:

- Fűtés 75 %

- Melegvíz 11 %

- Mech. energia 8 %

- Hőveszteség  4 %

- Világítás 2%

 

Az előadó szerint a következő költségbeli különbségek vannak a hagyományos és energiatakarékos építkezés között.:

A tanulmányút keretében a következő épületeket néztük meg:

- Oststeiermarkhaus

A 2005-ben épült 760 nm-es faszerkezetes irodaház alacsony energiájú épület, amely az előtte található télikertnek és a jó minőségű üvegeknek köszönhetően teljesen hangszigetelt. Energiamutató (TRNSYS): 19,0 kWh/m2a     PV: 12,7 kWp (ca. 14.000kWh/a)

 

 

- Járási Önkormányzat WEIS

Az 1964-ben masszívház technológiával épült épület felújítása jelenleg is folyik. Az épület energiamutatója (PHPP) a felújításnak köszönhetően 136 kWh/m2a -ról 14 kWh/m2a-ra csökkent. Az épület különlegessége, hogy a szigetelést fénnyel - gap homlokzati panellel oldották meg.

 

 

- Óvoda Thannhausen

A 2009-ben épült favázas szerkezetű óvoda 742,3 m2 hasznos alapterületével 14,2 kWh/m2a energiamutatóval rendelkezik. Ez volt az első passzívház minőségű stájer óvoda.

 

 

- Járási nyugdíjas otthon Birkfeld

A 2008-2009-ben végzett felújítás során a kivitelezők megtartották a régi, masszívház szerkezetű rész (fehér épület) és hozzá építették a faszerkezetes új részt. Az energetikai felújításnak köszönhetően a kivitelezők 90 %-os energiamegtakarítást értek el. Az energiamutató 159,9 kWh/m2a -ról 15 kWh/m2a-ra csökkent.

 

- Singer passzív mintaház

 

A passzívházakról készült előadásanyag letölthető a csatolt dokumentumban.

Képek a honlapunkon elérhetők a KÉPEK menüpont alatt.

Forrás: PANENERG Klaszter - a képzési út ismertetői alapjáncimkék: